12 zile fãrã Facebook
Acum 10 zile 12 zile, pe o plajã din Mamaia, am hotãrât sã fac un experiment: nu voi mai intra pe Facebook o vreme și voi observa ce impact are acest lucru asupra mea.
Totul a pornit de la dorința mea mai veche de a face acest lucru plus un articol pe care l-am citit despre un experiment pe care Facebook l-a facut asupra a cateva sute de mii de utilizatori, experiment prin care s-a încercat inducerea anumitor stãri emoționale (tristețe, bucurie, etc.) prin alimentarea fluxului de noutãți în mod corespunzãtor. S-a aflat astfel cã stãrile emoționale ale “prietenilor” de pe Facebook sunt “contagioase”. Alimentând fluxul de noutãți al unui utilizator doar cu postãri negative, sau știri cu impact emoțional negativ, se poate influența în mod negativ starea emoționalã a acestuia, si invers.
“99 days of freedom” este un alt experiment care își propune sã vadã ce impact are renunțarea la Facebook pentru 99 de zile asupra utilizatorilor.
Am decis sã fac parte din acest experiment pentru cã “ce-i mult stricã“, iar pentru mine timpul petrecut pe Facebook devenise prea mult!
Așteptãri
Renunțarea la Facebook speram sã îmi aducã:
-
mai mult timp petrecut offline (adicã în viața realã)
-
mai multã concentrare asupra activitãții profesionale și implicit mai multe task-uri completed
Adicã exact acele lucruri pe care simțeam cã le pierd atunci când “o ard aiurea pe Facebook“.
Puterea obișnuinței
Renunțarea totală la accesarea contului de Facebook nu e un lucru ușor. Se creează o dependență de a face click pe acel bookmark din bara de marcaje ca și cafeaua de dimineață… Evident că am șters bookmark-ul, însă din când în când tot te mănâncă degetele să tastezi facebook.com în bara de adrese.
Apoi vin întâlnirile cu prietenii:
– Ai văzut ce a pus „Georgică” pe Facebook?
– Nu! M-am lăsat de Facebook.
– Pe bune? Chiar n-ai mai intrat?
De fapt am mai intrat… Accidental. Pentru că am încă o tonă de aplicații la care mă conectez folosind contul de Facebook. Și pentru că administrez pagina de Facebook de la VIAROMANIA și nu o pot abandona… Dar n-am mai postat nimic și n-am mai citit postări. Am actualizat paginile pe care le administrez și am ieșit. Pe telefon am dat LOGOUT.
După 12 zile
La 10 zile după ce n-am mai „activat” pe Facebook am decis să scriu articolul ăsta. Au mai trecut două până să-l termin. Deci 12 zile fără Facebook…
Am câștigat mai mult timp offline? Hmmm… Aș minți să zic că da. Aș minți să zic că nu. În primele zile după ce n-am mai intrat online am citit o carte. Nu că în perioada când eram activ pe Facebook nu citeam, dar pe asta am terminat-o în două zile. În rest, încă mă chinui să trec la un nou capitol cu celelalte două cărți pe care le-am început de vreo jumătate de an. Am și uitat primele capitole…
Deci nu pot zice cu certitudine că fără Facebook am petrecut mai mult timp offline.
Mi-am instalat în schimb Twitter pe telefon 🙂 Oricât aș încerca, nu pot folosi chestia asta! Nu înțeleg ideea de bază la Twitter și deși m-am străduit, nu pot folosi așa ceva. Și oricum, logout Facebook – login Twitter e până la urmă tot un drac! Dacă Facebook te ține prins în rețea, Twitter te ține prins pe alte site-uri urmărind link-urile postate de alții.
Am reușit să termin mai multe sarcini profesionale? Hmmm… Aș minți să zic că da. Adevărul este că am avut o perioadă foarte încărcată cu chestii conexe pe care a trebuit să le rezolv la birou, că nici nu prea am stat așa mult în fața monitorului.
Simt că fără Facebook mă pot concentra mai bine la ceea ce fac? Nu știu ce să zic… Aș minți să zic că da. Aș minți să zic că nu…
Primele concluzii
Mereu am fost de principiul că orice exces dăunează într-un fel sau altul. Indiferent că vorbim de exces negativ, gen viciu, dependență de orice fel, dar și pozitiv – voluntariat dus la extrem, etc.
Așa că… nici privarea totală de „socializarea online” nu e bună la fel cum și utilizarea în exces dăunează în mod evident!
În primă fază, fără să vrei, vei aloca mai mult timp altor activități… online! Eu mi-am reinstalat Twitter și am încercat să-l folosesc, gândindu-mă că „e altceva!”. E fix același lucru… timp pierdut oarecum aiurea online.
Ulterior, vei descoperi că pe lângă beneficii, există și „pierderi” pe care le înregistrezi atunci când nu mai folosești rețelele sociale. Una dintre ele este că nu vei mai fi la curent cu noutățile într-un timp atât de scurt cum se întâmplă când ești activ pe Facebook. Bunăoară, zilele trecute un avion comercial a fost doborât de o rachetă și eu am aflat abia pe la ora 22:00 de pe Digi 24 HD. Nu că m-ar fi afectat în vreun fel, dar așa… ca idee. Mai rău este că te izolezi și de anumite informații de calitate gen articole care te ajută în profesia ta, evenimente faine care au loc în oraș, etc. Bonus, toate postarile de pe blog pe care nu le-am share-uit pe Facebook nu au fost citite aproape de nimeni, pentru că principala sursă de trafic pentru blog este Facebook.
Așadar, primele concluzii pe care le-am tras eu sunt:
-
Utilizarea rețelelor sociale (în principal Facebook) nu este un lucru rău în sine; ceea ce face „nocivă” această activitate este timpul tot mai mare pe care, treptat, ajungi să-l aloci pentru asta.
-
La rândul său, respingerea vehementă a rețelelor sociale nu poate fi considerată nicicum o „virtute”; zic asta pentru că de multe ori am auzit persoane afirmând cu mândrie: „Nu am cont pe Facebook și nici nu-mi voi face vreodată”, într-un mod prin care încercau oarecum să pară superiori „gloatei”. Știu persoane care nu au cont personal pe Facebook dar „urmăresc” din umbra unui cont fals… No comment!
-
Privarea totală de Facebook, atunci când te-ai obișnuit să-ți accesezi destul de des contul nu-ți va aduce beneficii notabile; poate doar un oarecare soi de frustrare. Nu te va face în niciun caz mai fericit.
-
Utilizarea în exces dăunează activităților zilnice, mai ales atunci când accesarea contului se face în mod repetat și foarte frecvent, chiar dacă nu petreci foarte mult timp acolo. Aceeași problemă apare însă și în cazul programelor de chat – gen Yahoo Messenger, WhatsUp, etc – sau verificării excesive a căsuței de email. Aproape sigur vei primi un link care ți se va părea interesant și nu te vei abține să-l accesezi, o poză pe care vei vrea să o trimiți la rândul tău mai departe, un banc bun, etc. În mod clar îți afectează concentrarea asupra a ceea ce faci în momentul respectiv.
-
Problema principală cu care ne confruntăm (sau cel puțin eu) este lipsa tot mai mare a capacității de a rămâne concentrați asupra unui lucru. Rețelele sociale, programele de chat, căsuța de email, toate reprezintă „ispite” pe care e greu să le eviți. Îți impui să nu mai intri pe Facebook și te trezești că te muți pe Twitter sau Google+. Renunți la Google+ și îți verifici email-ul o dată la cinci minute! Și așa mai departe.
Soluția la lipsa de concentrare? Asta chiar că nu o știu. În cazul meu, este clar că mă confrunt cu probleme grave de organizare. Am încercat diverse unelte: de la aplicații de gestiune a task-urilor până la banalele post it-uri. Unele ajută, altele nu prea. De fapt toate merg până la un punct când devin la rândul lor rutină și plictiseală.
În ceea ce privește Facebook, subiectul principal al acestei postări concluzia mea finală este următoarea:
Facebook trebuie să fie o activitate pur recreativă și ca orice activitate recreativă trebuie să aibă loc în timpul liber.
12 zile fãrã Facebook,
Recreativa, informationala, profesionala pt unii, pastrat legatura cu prieteni… important e sa selectezi singur fluxul de informatii care vin pe fb.
Ti-am citit articolul pana la final. Cu ce ti-ai facut blogul? Cu wordpress?
Scrie jos în footer – Powered by WordPress 😉 Merci pentru comentariu!