Cinci zile la Roma–ziua 1

Shopping la Roma – Euroma2

Pentru că urma să stăm cinci zile la Roma și ”Roma Pass”-ul este valabil trei zile consecutive, am hotărât ca prima jumătate de zi să o dedicăm ”shopping-ului” (credeați că am scăpat???) urmând ca după masa să vizităm obiectivele turistice apropiate de Termini, gara centrală. Există mai multe mall-uri și outlet-uri în sau în jurul Romei însă cel mai apropiat este Euroma2.

Complexul comercial este situat în partea de sud a orașului, pe lângă cel mai nou (așa cred!) cartier al Romei, EUR. Cea mai bună definiție pentru acest cartier am găsit-o pe internet și sună cam așa: ”EUR is a strange and unexpected suburb of Rome; a monument to the ambitions of Mussolini and his Fascist party.

Euroma2 este un mall destul de mărișor în care găsești același porcării ca în toate mall-urile din lumea asta, însă (deh!) a fost un rău necesar.

Pentru a ajunge aici trebuie să iei metroul albastru B în direcția Laurentina, cobori la stația EUR Fermi și de aici iei unul din autobuzele 070, 700 sau 709 și cobori la stația Colombo / Pacific. Pentru a ajunge la stația de autobuz de la EUR Fermi trebuie să traversezi strada după ce ai ieșit de la metrou și imediat după piața de haine cobori treptele. Este de fapt cap de linie și se văd autobuzele după ce treci de tarabele cu haine. Nouă ne-a fost destul de greu să o găsim însă am avut noroc cu o țigancă româncă, asta după ce vreo trei italieni s-au arătat neștiutori J

După câteva ore de shopping am scăpat de calvar și în sfârșit am putut să ne dedicăm adevăratului scop pentru care am venit la Roma (n.r. asta nu înseamnă cu nu ne-am mai întors și în altă zi la mall…)

Fontana di Trevi

Prima oprire a fost la Fontana di Trevi, aceasta fiind situată destul de aproape de Termini (cobori la stația de metrou Barberini / Fontana di Trevi) și de acolo mergi pe jos. Apropo, ar trebui de curiozitate să intrați pe Google Maps să vedeți la ce nivel de detaliu e prezentată Roma… absolut impresionant. De ex. aici vedeți Fontana di Trevi pe Google Maps.

IMG_8637

Nu știu cum să explic care e drumul de la stația de metrou până la Fontana di Trevi însă credeți-mă, în Roma nu ai cum să te rătăcești! Deși aglomerația e infernală, mașinile și scuterele circulă haotic și nimeni nu dă prioritate nimănui, în orice direcție mergi, tot ajungi undeva unde ai ceva de văzut! La fel am ajuns și noi la Fontana di Trevi și deși am mai fost în zonă de vreo două ori, de fiecare dată drumul a fost altul. E uimitor, ca și cum un magnet invizibil te atrage oricum acolo…

Fântâna e absolut superbă, are 26 m înălțime și 20 m lățime fiind cea mai mare fântănă în stil baroc din oraș și una din cele mai frumoase din lume. Se spune că romanii au localizat o sursă de apă pură de izvor la 13 km de oraș cu ajutorul unei fecioare și ulterior au costruit un apeduct care aducea apa în oraș iar la capătul acestuia au construit fântâna . De altfel, scena cu fecioara este prezentă și pe fațada fântânii, aceasta suferind mai multe transformări până la versiunea de astăzi. Mai mulți artiști și arhitecți și-au adus contribuția la construcția acesteia de-a lungul timpului. A fost contruită inițial, într-o variantă simplistă de Leon Battista Alberti suferind renovări și extinderi executate de Bernini, Salvi sau Pannini. Ultima renovare suferită a fost în anul 1998 când a fost introdusă și o pompă de recirculare a apei.

IMG_8630

Ca aproape orice fântână celebră din lumea asta, Fontana de Trevi este la rândul ei plină de monede, leganda spunând că oricine aruncă una acolo se va reîntoarce cu siguranță în Roma. Am aruncat și noi câte una, vom vedea dacă legenda e ”pe bune” …

IMG_8627

Aglomerația din preajma fântânii este infernală. Este aproape imposibil să-ți croiești drum până jos la baza acesteia și să prinzi un loc pe care să te odihnești. Chiar lângă fântână se află una din sutele de catedrale prezente peste tot în Roma, așa că dacă simți nevoia unui moment de liniște (și răcoare) te sfătuiesc să intri. Picturile și sculpturile sunt superbe (de altfel, indiferent de biserica în care ai intrat și peste tot găsești relicve sfinte sau opere de artă de mare valoare).

După vizita la Fontana di Trevi și plimbările pe străduțele din împrejurimi am plecat spre hotel. Prima zi la Roma s-a sfârșit.

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!