De ce să votezi cu Monica Macovei, chiar dacă crezi că nu are șanse la turul doi

Presupun încă de la început că dacă ai ajuns să citești articolul ăsta ești unul din milioanele de români care s-au săturat de mizeria din politica românească, de politica lui „Mi-e ce-mi iese?” și oricum nu votezi cu Ponta. Singura ta dilemă este dacă merită să votezi cu Monica Macovei, din moment ce crezi că nu are șanse să ajungă în turul doi.

solidaritateRecunosc că mă număr printre cei care nu cred că Monica Macovei are șanse reale să ajungă în turul doi, dar cred și sper că va reuși să obțină un procent bun, chiar surprinzător pentru ceilalți contra-candidați. Și atunci la ce bun? O să încerc să explic.

În primul rând pentru că am urmărit destul de mult campania Monicăi Macovei și am rămas surprins de felul în care se desfășoară. Toți oamenii din jurul ei sunt voluntari pe care nu-i plătește nimeni și fac asta din convingere proprie, cu speranța că pot ajuta pe cineva care – poate pentru prima oară după 1989 – merită să conducă această țară. Unii dintre ei și-au luat concediu fără plată, alții au renunțat pur și simplu la job pentru a face acest lucru. Un fel de „you may say I’m a dreamer, but I’m not the only one” de-a lui Lennon. Cred că oamenii ăștia merită respectul meu, respect pe care îl voi arăta prin votul meu de duminică.

În al doilea rând, Monica Macovei a reușit să facă un lucru uimitor, o permieră pentru România: este pentru prima oară când un candidat primește bani de la alegători pentru a-i finanța campania. 145.000 de lei, o sumă infimă pentru o campanie electorală dacă ar fi să o comparăm cu bugetele uriașe pe care le au primii doi „favoriți”. Dar spre deosebire de aceștia, cei 145.000 de lei nu sunt bani cu „parandărăt”. Nu sunt bani care trebuie să se întoarcă cu dobândă la partid. Sunt convins că oamenii ăstia care au donat câte 50 de lei nu sunt printre miliardarii din top 500 Forbes și tocmai de aceea merită respectul meu, respect pe care îl voi arăta prin votul de duminică.

Toți cunoscuții mei se arată deosebit de încântați când văd că justiția din România funcționează cu adevărat pentru prima oară. O parte dintre mă întreabă: „Da, dar de ce tocmai acum?” I don’t give a fuck! Atât timp cât văd hrebenciuci cu cătușe, mironi mitrea condamnați cu executare, cocoși anchetați și multe altele, nu mă interesează de ce tocmai acum. Mă interează să continue. Mă interesează să văd că după alegerile astea DNA va funcționa la fel ca în ultimele luni, ba poate chiar mai bine. Și din păcate, cred că singura șansă ca acest lucru să se întâmple este ca viitorul președinte să gândească la fel. De aceea voi vota Monica Macovei duminică.

Nu o să mai continui cu motivele pentru care eu cred că Monica Macovei este președintele de care România are nevoie acum pentru că le găsiți la ea pe site sau sub formă de pamflet aici. O să va explic și a doua parte din titlul acestui articol și anume „chiar dacă crezi că nu are șanse la turul doi”.

Cred că principalul motiv este acela că un procent mare obținut de Monica Macovei în primul tur ar reprezenta un semnal. Un semnal clar că românii susțin lupta pe care DNA-ul o dă acum cu marii corupți ai țării, cu „somitățile”, cu intangibilii din politică. Un semnal că dacă sunt în stare să doneze din puținul lor pentru a sprijini un candidat care se identifică cu lupta anti-corupție din România, nu vor ezita să reacționeze dur dacă se va încerca „anihilarea” DNA. Știu că nesimțirea marilor corupți nu are margini dar un procent mare pro Monica Macovei (pro DNA), cumulat cu „mirosul fricii”, îi va face să se gândească de două ori atunci când vor atribui contractele fără licitații corecte, când vor face numiri pe criterii de cumetrie, când își vor folosi influența pentru a obține foloase personale sau de gașcă.

Victor Ponta va ajunge în turul doi, fără discuții. Votul tău din primul tur nu va schimba asta, dar vei avea șansa să votezi altceva decât „răul mai mic”. Profită!

Oricare ar fi opțiunile tale, indiferent dacă rezonezi sau nu cu ce am scris eu aici, fă-ți timp și mergi la vot. Așa, măcar să le dai peste cap sondajele!

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!