Adrian Ciocălău

Cum se face bulz ardelenesc

Dacă ești ca mine, adică faci mâncare doar de nevoie, fără a fi neapărat pasionat de „arta culinară”, atunci trebuie să te axezi pe rețetele simple, nepretențioase și care sunt gata într-un timp scurt. Adică să faci mâncare, nu „dișuri”, cum ai văzut la televizor!

Așa că azi o să te învăț să faci bulz ardelenesc, varianta după ureche, inventată de mine. Știu că-i zice bulz ardelenesc pentru că diferă de bulzul neardelenesc prin faptul că include carne și ouă, pe lângă brânză și smântână. Așadar…

Cum se face bulzul ardelenesc

Ai nevoie de următoarele:

Nu-ți dau cantitățile pentru că habar n-am cât trebuie din fiecare. De fapt trebuie fix cât ai prin frigider.

Pui de-o mămăligă, pe care nu o faci foarte vârtoasă pentru că va trebui să o scoți din ceaun / tigaie și va fi mai greu dacă e prea tare.

Într-o tigaie încinsă arunci cârnurile, daca ai ceva cârnați de casă, nu mai pune ulei, se va lăsa suficientă grăsime de la cârnați. Așa ca-n poză:

După ce-s gata și mămăliga și carnea, iei un vas de yena și răstorni tigaia cu cârnățăraie în el. Peste cârnățăraie pui ceva brânză de burduf, telemea, sau ce ai la îndemână.

Apoi este chestia asta, pui un strat de mămăligă. Ți-am zis să n-o faci nici prea tare nici prea moale, atât cât să o poți întinde, fără să curgă totuși. Peste stratul de mămăligă pui brânză cu smântână. Sau ce brânză mai ai prin frigider.

Mai pui un strat de mămăligă  și o bagi la cuptor.

La cuptor o lași 15 minute, timp în care tu faci două-trei ouă ochi, în tigaia în care ai făcut carnea. Se presupune că a mai rămas ceva grăsime pe ea, așa că nu  mai pui ulei. Ouale trebuie destul de moi, mie mi-au ieșit cam tari…

Scoți după 15 minute și faci cumva să întorci cu susul în jos vasul în care ai pus toată tărășenia. Eu am folosit o tavă de inox, mi-a fost frică să nu curgă de pe un fund de lem, dar data viitoare o să risc.  Așadar, am pus tava de inox peste vas și apoi am întors totul cu susul în jos.

Am ridicat vasul și a rămas asta:

Am trântit cele trei ochiuri peste și – voila – am făcut bulz ardelenesc.

Neapărat un păhărel de țuică înainte și apoi poftă bună.

Zice lumea că nu există bucătărie românească. Aiurea! Există! E asta când deschizi frigiderul și în funcție de ce resturi găsești pe acolo inventezi ceva. E chiar cea mai inventivă bucătărie din lume…

VN:F [1.9.22_1171]
Ți-a plăcut această postare? Dă-i un vot!
te rog să aștepți...
Rating: 4.5/5 (25 votes cast)