Adrian Ciocălău

Malta – mai mult decât o vacanță la mare

Nu concep să treacă vara fără să ajung la mare, dar nu sunt nici genul care stă doar cu burta la soare o săptămână întreagă. Așa că încerc în fiecare an să găsesc o destinație care să ofere soare, mare, plajă, dar și ceva în plus.

Una din vacanțele de genul ăsta, care „mi-a mers la suflet” a fost, cu ani în urmă, Costa Brava. Foarte aproape de Barcelona, o vacanță aici îți permite să stai la plajă sau să te bucuri de piscina de la hotel, pentru ca după amiaza să te urci în tren și în maxim o oră să fii în Barcelona. Și crede-mă… Barcelona e probabil unul din cele mai frumoase orașe din Europa, dacă nu din lume.

Combinația între city-break și sejur la mare mi se pare rețeta perfectă pentru un concediu reușit, mai ales atunci când mergi și cu copiii și vrei să mulțumești pe toată lumea.

Dar pentru că – după cum spuneam – viața e prea scurtă ca să mergi de două ori în același loc, anul ăsta am ales Malta! Și spre deosebire de anii trecuți, când mă documentam temeinic înainte de a alege destinația de vacanță, anul ăsta am mers așa, mai „la nimereală”, fiind convins însă că o țară cu o istorie atât de bogată nu are cum să te dezamăgească. Și nu, nu m-a dezamăgit deloc, singurul minus al vacanței în Malta fiind tocmai faptul că cele șapte zile petrecute aici s-au dovedit prea puține pentru a mă bucura cu adevărat de tot ce poate oferi această țară. La asta a contribuit și orarul de zbor foarte aiurea, decolarea de pe Otopeni fiind în jur de ora 18 iar zborul de întoarcere în jurul prânzului. Asta a însemnat că prima și ultima zi au fost ca și pierdute. Zborul charter cu Air Malta a fost însă plăcut, aeronava oferind parcă o idee mai mult loc decât low-cost-urile Wizz sau Blue Air cu care zbor de obicei.

În Malta nu poți ajunge decât cu avionul, sau – mai puțin probabil – cu feribotul din Sicilia, iar din câte știu eu nu există curse directe în afara zborurilor charter incluse în pachetele turistice oferite de agențiile de turism.

Sejurul fiind cumpărat de la VIAROMANIA am avut transferul de la aeroport la hotel inclus așa că despre asta nu vă pot da prea multe informații, însă trebuie să aveți permanent în minte faptul că Malta, insula principală – pe care este și aeroportul – are doar puțin peste 300 de km2 așa că nu e deloc greu să ajungi foarte ușor în orice colț al insulei. Transportul în comun este destul de bine pus la punct, toate autobuzele au aer condiționat, dar nu vă bazați totuși pe orarul afișat în stații. Și apropo de transportul în comun, un sfat foarte important pe care vi-l dau și de care vă sfătuiesc să țineți cont:

Primul lucru pe care trebuie să-l faci odată ajuns în aeroportul din Malta este să-ți cumperi un abonament pentru transportul în comun! Chiar dacă ai transferul inclus în sejur!

Abonamentul pentru 7 zile costă 21 € / adult și 15 € / copil și deși pentru o familie de 3 persoane scoți din buzunar aproape 60 €, la sfârșit, când tragi linie o să vezi că a meritat. Noi nu am cumpărat din aeroport și apoi ne-a fost aproape imposibil să mai găsim, pentru că nu se vând decât în capetele de linie unde nu prea am ajuns, sau am ajuns abia după ce nu mai era rentabil să mai luăm pentru că deja cheltuisem mult pe bilete și nu se mai justifica pentru doar trei zile cât mai aveam de stat.

O călătorie cu autobuzul în Malta, în sezon, costă 2 € atât pentru adulți cât și pentru copii și tichetul este valabil 2 ore.

Așadar pentru un drum de la hotel la plajă și retur scoți din buzunar 12 €, dacă ai o familie cu 3 membri. Deja doar pentru asta vei cheltui în 6 zile 72 €. Iar în Malta nu mergi doar pentru plajă, așa că vei avea nevoie de mai multe călătorii cu autobuzul, așadar abonamentul pe 7 zile se justifică pe deplin.

De închiriat mașină, nici nu se pune problema! Străzile sunt foarte înguste, pante și rampe la orice pas, circulație pe stânga și mașini cu volan pe dreapta, toate te vor face să renunți la idee chiar dacă te bătea vreun gând răzleț. Nouă ne-a luat ceva timp să ne obișnuim și doar să traversăm strada în siguranță…

Unde te cazezi în Malta

Cazarea în Malta nu e deloc o problemă dacă te gândești că țara asta trăiește practic din turism. Standardul hotelier este ridicat, adică 4 stele sunt cu adevărat 4 stele, spre deosebire de alte destinații unde mai poți avea surprize. Noi am făcut o alegere care s-a dovedit foarte inspirată și am stat la Solana Hotel & Spa, în Mellieha.

Mellieha, vedere de la Biserica Parohiala

Mellieħa (așa cum se scrie corect) este un oraș mai mic (sau un sat mai mare) situat în nordul insulei Malta. Este de fapt una din cele mai populare stațiuni turistice din Malta, datorită în principal învecinării cu cele mai frumoase plaje cu nisip de pe insulă. Lucru foarte important dacă mergeți în vacanță cu copiii, care vor fi în principal interesați de asta și prea puțin de istorie sau alte obiective turistice. Ca o anecdotă, acum câțiva ani am fost pe litoralul românesc după ce tocmai ne întorsesem din Lefkada, și Ioana care avea vreo 8 ani pe atunci mi-a spus: „Tati, mie la marea asta îmi place cel mai mult!”

Hotel Solana Malta

Revenind la cazare, Hotelul Solana spuneam că a fost cu adevărat o alegere inspirată. Clasificat la patru stele, hotelul oferă tot ce trebuie pentru a te face să te simți bine și să regreți momentul în care predai cartela de acces în cameră. Este poziționat la strada principală, stația de autobuz fiind chiar în fața hotelului. Ar fi de preferat așadar să primești o cameră cu vedere în spatele acestuia, pentru mai multă liniște. Camerele sunt uriașe, printre cele mai mari camere în care am stat la un hotel, băile asemenea. Evident sunt dotate conform standardului de patru stele cu aer condiționat, televizor, uscător de păr, fierbător de apă, ceai și cafea solubilă la discreție, etc. și chiar au și o mică bucătărie integrată și utilată cu absolut tot ce e nevoie pentru cei care sunt pasionați de gătit în camera de hotel, dacă există așa ceva! N-am folosit-o, dar în cazul în care sunteți genul, pentru 7 € / zi aveți la dispoziție și așa ceva.

Sfat ca să eviți un drum în plus de la cameră la recepție: cere încă de la checkin un adaptor de priză pentru a putea să-ți încarci telefonul! Prizele sunt toate cu trei pini, format englezesc, așa că ori vii cu un adaptor de acasă, ori iei unul de la recepție pentru 3 € / garanție.

Unul din lucrurile ciudate cu care va trebui să vă obișnuiți dacă veți sta la Hotel Solana este faptul că având o cameră cu vederea în spate – și v-am spus deja că vă recomand asta – veți folosi două lifturi pentru a ajunge de la recepție / restaurante în cameră. Cei de la recepție știu că poate fi confuz așa că-ți vor da un cartonaș pe care îți notează butoanele pe care să le apeși la fiecare lift. Hotelul este format de fapt din două corpuri separate care au fost unite printr-un pasaj la nivelul parterului și datorită geografiei locului, recepția este la un nivel superior față de acest pasaj. Așa că vei coborî de la recepție două niveluri, vei trece prin pasaj, vei lua un alt lift și vei urca la etajul unde ai camera. Nimic complicat după primele trei zile 🙂

Hotelul are și o piscină nu foarte mare, dar foarte mișto. Probabil datorită faptului că se află pe acoperișul hotelului – butonul 3 la lift, da? – și oferă o priveliște încântătoare asupra orașului și asupra golfului Mellieħa Bay. Adică asta:

Panorama de la piscina hotelului Solana din Mellieha / Malta.

Personalul hotelului este deosebit de amabil și de prietenos, micul dejun variat și bun iar atmosfera generală una foarte plăcută. Muzică live în fiecare seară, etc. Nu mai insist dar vă recomand acest hotel cu toată încrederea.

Unde faci plajă în Malta

După cum spuneam deja, cele mai populare plaje din Malta, adică cele cu nisip fin și intrare lină în apă sunt toate în nordul insulei, adică în zona Mellieha. Iar dacă vă gândiți că „populare” înseamnă țigănie gen „Mamaia”, puteți sta liniștiți pentru că nu e așa. Noi am fost în prima săptămână din luna iulie, adică deja în plin sezon și nu am avut probleme să nu găsim șezlonguri sau să ne călcăm în picioare cu ceilalți turiști. Nici pe departe.

Mellieha Beach, Malta

Mellieha Beach este cea mai întinsă plajă cu nisip din Malta, plajă „blue flag”, nu mai puțin de 10 plaje din Malta având acest statut. De la hotelul Solana, de fapt in centrul Mellieha, până aici sunt vreo 3 sau 4 stații de autobuz, dar distanța se poate parcurge fără prea mare efort și pe jos, mai ales la dus, fiind la vale. Pe jos faci cam 20 de minute iar cu autobuzul vreo 5-7 minute.

Închirierea unui șezlong la Mellieha Beach costă 4 €, la fel și o umbrelă – pentru că le poți lua separat. Așadar două șezlonguri cu umbrelă între ele costă 12 €.

Paradise Beach, Malta

În afară de Mellieha Beach, am mai fost pe o singură plajă, care s-a dovedit a fi chiar și mai faină – Paradise Beach. Nu e departe de Mellieha Bay și se poate ajunge tot cu autobuzul.

Spre deosebire de Mellieha Beach, Paradise Beach este mai mică – fiind situată într-un golf absolut superb și mai „dotată”, fiind deservită de un restaurant și câteva magazinașe chiar „la botul calului”.

Pentru a ajunge la plajă se coboară mai multe trepte, prima dată trecându-se prin terasă / restaurant, magazine și apoi pe plajă. Aici cred că șezlongurile au fost o idee mai scumpe – nu mai rețin dar parcă am dat 1-2 € în plus – dar merită toți banii.

Kayaking in Paradise Beach, Malta

Tot aici puteți închria pentru 10 € / oră un kayak dublu sau unul pentru o persoană ceva mai ieftin, lucru pe care vi-l recomand cu căldură. Pentru că la câțiva zeci de metri în stânga plajei veți găsi niște mini-golfulețe absolut superbe la care puteți ajunge vâslind și vă veți desfăta privirea cu niște stânci absolut minunate din care valurile au făcut de-a lungul anilor adevărate opere de artă.

Prețurile la mâncare pe terasa de la Paradise Beach sunt ok și mâncarea este foarte bună. Nu vă așteptați la delicatese însă, mai degrabă mâncare gen fast-food – pizza, burgeri, etc.

Berea ca peste tot – începe de la 2 € și ajunge până pe la 3,5 €. Ciudat mi s-a părut faptul că cea mai ieftină bere aici era Stella Artois, berea lor locală Cisk fiind mai scumpă. Și dacă tot am ajuns la mâncare…

Cât costă mâncarea și băutura în Malta

Știu că oamenii caută foarte mult aceste lucruri pe Google atunci când pleacă în vacanță așa că vă voi da câteva repere în ceea ce privește prețurile la mâncare și băutură în Malta. Să începem cu esențialul și anume: cât costă o bere în Malta.

Berea la terase și restaurante începe de la 2 € și ajunge la maxim 3,5 – 4 € / draft de 500 ml. Berea locală este berea Cisk – sau Ciuc cum îi ziceam noi 🙂 – și nu e neapărat cea mai ieftină, fiind însă o bere bună!

O doză de bere 0,5 l la supermarket costă 1,5 – 1,8 €, o apă plată 1 – 1,5 € la 500 ml. Apa de la robinet nu este potabilă, dar am luat un bax (6 bidoane) de apă de masă la 2 l cu 2,5 € și mi-a ajuns tot sejurul pentru băut în cameră.

O sticlă de vin la o terasă/restaurant – half-bottle – pleacă de pe la 5,5 € și una la sfert de la 8-9 €. Vinul local e foarte bun. N-am încercat decât vin alb, sec, care mergea de minune cu peștele sau fructele de mare.

Una din băuturile mele preferate în Malta a fost Kinnie – un suc local produs încă din 1952 ca o alternativă la Coca-Cola. Dacă îți place bitterul, atunci cu siguranță o să adori Kinnie-ul. Eu mi-am luat și pentru acasă din duty-free și am descoperit că merge extraordinar de bine cu whiskey, gheață și lămâie!

Platou cu fructe de mare

Mâncarea în Malta este delicioasă, ca peste tot în țările mediteraneene. Pește spadă, biban de mare, doradă, scoici, fructe de mare, toate sunt foarte bune și o porție costă undeva între 10 – 18 €, iar de cele mai multe ori este suficient pentru două persoane. Platoul din poza de mai sus a fost cea mai scumpă chestie pe care am comandat-o – 25 € – dar a fost suficient pentru două persoane. Fiecare fel principal este servit automat cu cartofi și salată, așa că pentru astea nu dai bani în plus.

O altă mâncare pe care trebuie să o încerci dacă mergi în Malta este iepurele. Am mâncat un iepure delicios la restaurantul Ta’Peter, fix vizavi de Hotelul Solana din Mellieha.

O porție de paste costă în jur de 6,5 – 8 € servit ca first-plate la care mai adaugi 2-3 € dacă-l comanzi ca fel principal („main course”, trecut în meniu undeva în subsol), ceea ce nu recomand, pentru că porția devine imensă și presupunând că o comanzi pentru copil, cu siguranță va rămâne în farfurie mai mult de jumătate. Apropo de copii, majoritatea restaurantelor au în meniu și o rubrică specială pentru copii, cu porții mai mici și prețuri bune. Evident prostii de genul paste, pizza și burgeri.

Ca o concluzie în ceea ce privește masa – o familie de 3 persoane plătește cam 30 – 40 € / prânz sau cină în Malta, sau mai mult dacă merge mai „pe delicatese”.

Ce să faci în Malta în afară de plajă?

Una din chestiile pe care o recomand, dacă mergi cu copiii în Malta, este să mergi neapărat la Popeye Village. Satul lui Popeye Marinarul este un parc tematic, situat într-un golf superb – Anchor Bay – fiind de fapt compus din mai multe construcții (căsuțe) pitorești din lemn care au reprezentat decorul pentru filmul Popeye, film realizat în anul 1980 de Paramount Pictures & Disney avându-l ca actor în rol principal pe Robin Williams.

Popeye Village, Malta

Popeye, Bluto și Olive se plimbă prin parc și animează atmosfera, spre încântarea copiilor și de ce nu și a celor mari.

Pe lângă show-urile animatorilor și vizitarea tuturor căsuțelor din parc – unele transformate în terase și baruri sau magazine de suveniruri, la Popeye Village se stă toată ziua, pentru că există o zonă amenajată pentru plajă și leneveală unde sunt la discreție șezlonguri cu umbrele sau paturi baldachin unde poți chiar trage un pui de somn.

Golful cu apa limpede cristal este ideal pentru înot, în apă fiind tot felul de pontoane, trambuline gonflabile și un teren de voley. Biletul de intrare la Popeye Village costă 15 € / adult și 10 € / copil, un preț foarte bun dacă ții cont de faptul că include șezlonguri și umbrele pentru toată ziua și o plimbare cu barca prin golfurile din jurul Anchor Bay.

Mâncarea la Popeye Village costă între 8 – 10  € pentru o pizza, 9 – 11 € o salată sau o porție de paste, 9 – 14 € un burger, sau 14,5 € o porție de scoici. 10 – 12 € o sticlă de vin.

Croaziera pe trei insule – Malta, Gozo, Comino – Blue Lagune & Caves

O altă recomandare pe care o am este să vizitați neapărat insula Gozo, a doua ca mărime după insula principală, Malta.

Pe insula Gozo puteți ajunge și cu feribotul, dar ar fi de preferat să alegeți pentru asta o croazieră.

Noi am mers cu firma „Oh Yeah Cruises”, punctul de plecare fiind foarte aproape de Mellieha, undeva în vecinătatea Mellieha Beach. Prețul a fost de 20 € / adult și 10 € / copil. Compania aleasă de noi folosește o ambarcațiune pitorească, un gulet turquiela bordul căruia găsești și băuturi reci – bere, apă, sucuri, înghețată – sau gustări – hot dog, hamburger – pe care le gătesc acolo, adică nu sunt scoase de la frigider și încălzite la microunde. Prețurile sunt mai mult decât decente – 2 € o bere, 4-5 € un hot-dog (și nu e nu unul obosit cu crenvurst).

Se pleacă dimineața în jur de 9:30 – 10:00 și întoarcerea este seara în jur de ora 17:00, așa că trebuie să alocați o zi întreagă pentru această croazieră.

Sunt trei opriri: insula Gozo – oprire pentru 3 ore, Chrystal Lagoon – 1,5 ore și Blue Lagoon – 1 oră și 15 minute.

Portul Gozo – Malta

Odată ajunși pe insula Gozo, aveți 3 ore la dispoziție timp în care puteți face ce vreți. Noi am optat pentru turul insulei cu autobuzul turistic, prețul pentru acest tur fiind 10 € / adult și 5 € / copil. Nu pot spune dacă a fost cea mai bună alegere, dar probabil că e greu în cele 3 ore să ajungi în toate locurile în care am fost noi. Dacă mai pui la socoteală și audio-guide-ul care îți oferă suficiente informații despre insulă și toate locurile prin care treci, cred că până la urmă e „best you can do” într-un timp atât de scurt.

Azure Window (Fereastra Albastra) – insula Gozo / Malta

Evident „regina” de pe insula Gozo este „Fereastra Albastră” (Azure Window), un loc chiar cu adevărat spectaculos. Autobuzul oprește aici doar pentru aproximativ 30 de minute, timp în care am făcut fotografii și o scurtă baie în grota albastră.

Dacă nu optați pentru turul insulei, atunci poate că ar merita să luați autobuzul din port și să veniți direct aici pentru a petrece mai mult timp în acest loc minunat.

Biserica Ta Pintu, Gozo

Următoarea oprire este la Biserica Ta Pintu (Ta Pintu Sanctuary), unde intrarea este gratuită. Se spune că este o biserică unde s-au înfăptuit de-a lungul anilor mai multe miracole, pereții unei anexe fiind plini de mărturiile și fotografiile celor care au fost părtași la acestea.

Biserica a fost vizitată în 1990 și de Papa Ioan Paul al II-lea, care a ținut o slujbă în cinstea Fecioarei Maria, pentru ca 21 de ani mai târziu, succesorul său Papa Benedict al XVI-lea să facă același lucru.

Călătoria continuă pe străzile super înguste din Gozo și se mai face o oprire la un mini centru comercial de unde se pot cumpăra diverse suveniruri, se poate merge la toaletă.

Pe tot parcursul călătoriei se poate cumpăra apă rece de la șofer, prețul unei sticle de 0,5 l fiind de 80 de cenți, adică mai mic decât la unele supermarket-uri.

În general am observat amabilitatea oamenilor din Malta și lipsa sentimentului pe care îl ai uneori în vacanță, ca turist, că toți vor să-ți vândă ceva. Oamenii sunt foarte amabili și zâmbitori și de fapt e aproape imposibil să-ți dai seama cine este maltez și cine nu.

Limba engleză se vorbește peste tot, chiar și între localnici. Nu e chiar engleza lui Shakespeare așa că nu trebuie să te rușinezi, indiferent cât de prost vorbești engleza, sigur te vei înțelege cu toată lumea.

Chiar înainte de a ajunge înapoi în portul din Gozo am trecut pe lângă un golf absolut minunat, care din păcate nu știu cum se numește pentru că nu am mai folosit audio-guide-ul. Dacă cineva recunoaște din fotografie locul, poate lasă un comentariu cu indicii despre acesta. Mi-ar fi plăcut să zăbovim măcar o oră două acolo, fie doar și pentru o cafea la o terasă.

Se ajunge din nou în port și după ce se îmbarcă toată lumea se pleacă către următoarele opriri la Crystal Lagoon și Blue Lagoon.

Chrystal Lagoon, Malta

La Chrystal Lagoon vaporașul ancorează pentru o oră și jumătate, timp în care se poate face baie în apa limpede ca și cristalul. Este fabulos și dacă ai un set de snorkeling, e momentul să-l folosești! Cei care doresc pot face și o plimbare cu barca rapidă pe care o pot lua direct de acolo. Nu știu exact cât costă, probabil undeva în jurul a 10 € / persoană și pare o experiență interesantă. Eu am preferat înotul și snorkeling-ul.

Următoarea oprire – și dezamăgirea maximă a vacanței în Malta – este la Laguna Albastră, insula Comino. Locul ar fi de o frumusețe extraordinară, asta dacă nu ar fi efectiv invadat de oameni. N-am văzut probabil niciodată în viață o aglomerare atât de mare de oameni pe o plajă, fapt pentru care am revenit cât am putut de repede pe barcă. S-a dovedit o alegere mai inspirată să înot pe lângă barcă și să stau la o bere pe puntea aproape goală.

Călătoria se încheie cu drumul spre portul din Mellieha și îți mai rămân câteva ore pentru plajă pe Mellieha Beach.

Mdina – The Silent City

Mdina – Malta

Unul din locurile cele mai frumoase în care am ajuns cu ocazia vacanței în Malta a fost vechea capitală – Mdina. Orașul este de fapt o mică cetate fortificată, incredibil de frumoasă! Străzile înguste, pavajul șlefuit de pașii milioanelor de oameni care l-au călcat de-a lungul sutelor de ani, porțile decorate cu door knockers (acel moment în care nu găsești nicio traducere potrivită în limba română!), micile restaurante și terase cochete, toate te fac să nu mai vrei să pleci din Mdina. Tot aici am mâncat una din cele mai bune înghețate din Malta.

Valletta

Deși Valletta ar fi trebuit să fie una din principalele atracții ale Maltei, pentru noi s-a dovedit a fi aproape un fiasco. Am plecat de dimineață din Mellieha, hotărâți să dedicăm o zi întreagă vizitării capitalei, lucru care s-a întors în cele din urmă împotriva noastră. Inamicul nr.1 a fost canicula! Am nimerit o zi extraordinar de călduroasă, probabil peste 35 de grade Celsius, lucru care ne-a doborât urgent.

Singurul lucru pe care l-am făcut confortabil și pe îndelete în Valletta a fost să vizităm Catedrala Sf.Ioan. Grandioasă la exterior, catedrala iese însă imediat în evidență, odată ce-i treci pragul, prin opulență și multitudinea operelor de artă pe care le găsești în orice ungher. Primești un audio-guide care te poartă prin fața fiecărei capele și-ți explică pe îndelete fiecare lucrare, majoritatea opere ale marilor maeștri italieni. Vizitarea catedralei poate dura și mai bine de o oră, preferabil ar fi să nu vii cu copii mici, care nu vor înțelege mare lucru și se vor plictisi destul de repede.

Căldura ucigătoare și aglomerația extrem de mare din Valletta ne-au făcut însă să „capitulăm” destul de repede și să ne hotărâm să plecăm către Mellieha fără să apucăm practic să ne bucurăm de tot ce poate oferi acest oraș minunat.

Așadar singurul sfat pe care vi-l pot da dacă vă hotărâți să vizitați Valletta este să alegeți o zi în care nu este foarte cald și să evitați miezul zilei. Cred că altfel ar fi stat lucrurile dacă veneam aici după ora 17-18.

Cam asta a fost – în linii mari – vacanța noastră în Malta. Am mai vizitat și Acvariul Național din Bugibba și alte locuri pe care nu am mai apucat să le descriu aici și tot ce pot să mai adaug este că a fost una din vacanțele frumoase de care o să ne aducem aminte cu plăcere mulți ani de acum înainte. Sper că informațiile pe care vi le-am prezentat vă sunt utile și dacă mai aveați încă dubii dacă merită sau nu să ajungeți în Malta, articolul meu să vi le spulbere.

Vacanțe frumoase tuturor!

VN:F [1.9.22_1171]
Ți-a plăcut această postare? Dă-i un vot!
te rog să aștepți...
Rating: 4.8/5 (15 votes cast)