Adrian Ciocălău

Cum scapi de coada de la „Pașapoarte”

Zilele trecute mi-am dat seama că Ioanei îi expiră pașaportul la sfârșitul lunii. Și cum fără pașaport un minor nu poate ieși din țară, a trebuit să cerem unul nou.

38603276 – us passport on the world map

Una din problemele cu care te confrunți atunci când ceri emiterea unui nou pașaport pentru copil este că ambii părinți trebuie să fie de față când se depun actele. Și cum cozile de la Serviciul Pașapoarte din Brașov sunt monstruoase, problema devine și mai mare. Teoretic, trebuie să te trezești de dimineață, să stai la o coadă de câteva zeci, poate chiar peste o sută de persoane, ca să iei un bon de ordine. După care, în funcție de numărul de pe bon, să-ți faci o estimare cam când ți-ar veni rândul. Apoi să te sincronizezi perfect cu job-ul tău, al soției/soțului și cu școala sau alte activități ale copilului. Adică toată treaba devine o misiune aproape imposibilă.

Primul pas pentru a rezolva problema a fost ca soția să facă o declarație notarială prin care este de acord ca eu să o reprezint pentru a depune actele pentru pașaportul copilului. Treaba asta costă. Pe mine m-a costat 60 de lei, după ce am mers la trei notari ca să reușesc să o fac pe loc. Vorba vine „pe loc” pentru că am așteptat două ore să fie gata un rahat de hârtie! Am eliminat așadar o parte din problemă pentru că acum nu mai rămânea decât să mă sincronizez eu cu copilul.

Întâmplarea face să mă întâlnesc la Serviciul Pașapoarte cu o prietenă care mi-a dat pontul salvator: „Nu mai sta aici la nicio coadă, du-te și depune cererea la Sfântu Gheorghe”. Da, pentru a obține un pașaport, nu trebuie să mergi musai la Serviciul Pașapoarte din orașul în care ai domiciliul. Poți merge în orice alt birou care se ocupă cu așa ceva.

Așa că, într-o vineri, după ce a ieșit Ioana de la școală, ne-am suit în mașină și am plecat la Sfântu Gheorghe. A… să nu uit: trebuie să aveți taxa de pașaport plătită și asta se face la Trezorerie, pe Kogalniceanu. Nu trebuie să mai completați nimic, doar să aveți actele în original: cartea de identitate, certificatul de naștere al copilului, pașapoartele care au expirat sau urmează să expire. Nu trebuie copii, dosare, etc.

La Sfântu Gheorghe, inițial am crezut că nu am nimerit unde trebuie: nu era nimeni pe holuri, liniște deplină. A ieșit un funcționar și ne-a întrebat ce dorim, poze rapid și după o oră și jumătate eram înapoi la Brașov. Mai mult, există și opțiunea să-ți alegi de unde vrei să ridici pașaportul: tot de la ei sau de la Brașov. Eu am ales Brașov, din comoditate și sperând că la ridicări nu mai sunt așa cozi.

Soluția merge pentru orice alt oraș mare unde e problema cu cozile: caută un birou dintr-un oraș mai mic, aproape de tine și mergi acolo! Deci cum scapi de coada de la „Pașapoarte”? Cauți o coadă mai mică 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Ți-a plăcut această postare? Dă-i un vot!
te rog să aștepți...
Rating: 4.5/5 (8 votes cast)