Adrian Ciocălău

Sfat: la ce să fim atenți când cumpărăm anvelope online

Îmi place comerțul online și obișnuiesc să-mi cumpăr aproape orice „de pe net”: electronice, electrocasnice, vouchere de reducere, asigurări, etc. Online e mai simplu! Oferta e mai mare și – ce aprciez cel mai mult – poți compara foarte ușor prețurile.

Prețul cel mai mic e principalul criteriu după care aleg magazinul, evitând bineînțeles să ma ghidez doar după acesta. Pentru că prețul cel mai mic poate fi înșelător. Și o să va dau un exemplu foarte bun în acest sens: anvelopele auto.

Sunt deja la al patrulea (sau poate al cincilea?) set de anvelope pe care mi le cumpăr online și – recunosc – prima oară am luat „un pic de țeapă”. Nimic foarte grav, gen plătit și neprimit marfă, sau defecte ascunse, etc. Doar că… la anvelope poate exista o mică problemă: deși sunt noi, pot fi de fapt vechi. Cum vine asta? Păi deși nu sunt rulate, adică n-au fost montate pe nicio mașină, acestea pot fi dintr-un stoc vechi sau foarte vechi și au stat câțiva ani prin depozite. Iar acest lucru nu e bun. O anvelopă bună nu trebuie să aibă doar un profil bun și rulaj mic, dar trebuie să aibă și o vârstă acceptabilă. Eu de exemplu nu aș cumpăra o anvelopă care e mai veche de 2-3 ani. Ținând cont că o voi folosi încă trei ani, cu siguranță nu se va comporta la fel de bine ca una cu dată de fabricație mai recentă. Acesta e și motivul pentru care nu recomand nimănui anvelope second hand!

De cele mai multe ori un preț mic sau suspect de mic la o anvelopă ascunde un an de fabricație mai vechi. Sunt anvelope noi dar care au stat mai mulți ani prin depozite. Cu cât au stat mai mult cu atât e mai probabil să se comporte mai prost pe șosea. Vă recomand așadar, atunci când comandați anvelope de pe net să solicitați magazinului să se intereseze și să vă trimită codul DOT al acestora. Codul DOT conține mai mult informații despre anvelopă, cea mai importantă dintre acestea fiind anul de fabricație. Acesta este scris sub forma unui cod de 4 cifre de forma SSAA unde SS = numărul săptămânii și AA = anul de fabricație. De ex. un cod DOT 4412 înseamnă că anvelopa a fost fabricată în săptămâna 44 din anul 2012.

Am vrut să-mi comand un set de anvelope DUNLOP SP SPORT 01 pe care le găsistem la un preț foarte bun online. Guess what? Aveau anul de fabricație 2010. Deși am o părere foarte bună despre acest profil și prețul era foarte bun, am zis pas. Am ales BARUM BRAVURIS 2 fabricate în 2012 si sper că a fost o alegere inspirată. Rămâne de văzut….

VN:F [1.9.22_1171]
Ți-a plăcut această postare? Dă-i un vot!
te rog să aștepți...
Rating: 4.4/5 (34 votes cast)