Cum să îmi organizez mai bine timpul?

Îmi plac sfârșiturile de an. Nu mă gândesc acum la nebunia de pe străzi, din hipermarketuri, goana după cadouri sau agitația neobișnuită a oamenilor. Asta nu-mi place, sau cel puțin mă lasă indiferent.

Îmi plac bilanțurile de sfârșit de an, retrospectivele. Și obișnuiesc să fac asta și în plan personal. Să-mi acord un răgaz în care să îmi aduc aminte cum a fost anul care tocmai se închieie, ce mi-a ieșit, ce nu mi-a ieșit, unde am greșit, ce puteam face mai bine, etc. De fiecare dată încerc să trag așa, un fel de ”concluzie generală”, de ”învățământ” pe care să-l folosesc pentru planificarea unui an mai bun.

Aproape la fiecare sfârșit de an am impresia că puteam face mult mai mult dacă mă organizam mai bine. Aproape de fiecare dată concluzia generală este că duc o ”lipsă acută de timp”! Și că lipsa asta de timp îmi afectează eficiența. Și de fiecare dată îmi zic: ”Gata! De la anu’ îmi fac todo-uri, planificări, pun totul pe hârtie, pe calendar, în Excel, în Word, în Google Docs, îmi cumpăr o agendă, etc. Nu mai pierd vremea aiurea, devin mai eficient și câștig mai mult timp liber!”.

Aiurea! La fel de repede precum mă entuziasmez de ideea că voi fi mai eficient, tot așa mă și dezumflu.

Trece Revelionul, mai am câteva zile libere până să ”intru în pâine”, și pe când îmi suflec eu mânecile să ”mă organizez” deschid căsuța de email: zece mii de email-uri! Organizeaza-le pe astea! Șterg jumate pe motiv de spam, neinteresant, irelevant, etc. apoi încep să le deschid pe celelalte. Bag ”steluțe” la câteva – pe motiv de ”importante” – și deschid și messengeru’. Poc, poc, poc, se umple ecranul de “offline-uri”. Închid jumate pe motiv de ”se caută grupa AB4 negativ, copil născut prematur, Yahoo doneaza doi cenți, etc.” Din jumatea rămasă jumate au bancuri, sau virale. Deschid vreo două linkuri primite cu filme de pe Youtube, mă uit vreo 10 secunde, ”dau la sfârșit” încercând să leg cele zece secunde de ”final” și eventual rărspund cu un ”lol” din politețe. Cealată jumătate rămasă conține diverse mesaje importante sau notabile pe care am impresia că o să le țin minte și după ce închid fereastra. Pe jumătate dintre ele le uit în următoarele 10 minute, evident.

Bookmarkul de Facebook din bară e prea tentant. Click pe el și se dezlănțuie nebunia. Colțul stânga sus e însângerat! Vreo trei fețe necunoscute se dau prieteni cu mine, vreo cinci mesaje neinteresante de la oameni de care abia am auzit așteaptă în inbox, si vreo douăzeci de like-uri și commenturi mă îndeamnă să le verific.

A trecut deja vreo oră de când am pornit calculatorul și îmi dau seama că-l deschisesem să-mi fac planul, să ”mă organizez”. Între timp Ioana s-a plictisit și de un sfert de oră trage de mine să dansăm un ”vals lent” sau să ne jucăm ”de-a cumpărăturile”. Mă apucă mustrările de conștiință că o ard aiurea pe feisbuc în loc să-mi petrec timpul cu copilu` așa că trântesc capacul la laptop și mă pregătesc de dans…

Voi cum faceți cu timpul vostru? Cum vi-l organizați? Ce idei aveți? Ce funcționează la voi?

Eu am multe proiecte la care lucrez simultan. Majoritatea sunt ”maintenance”, fără un ”planning” elaborat, fără ”specuri”. ”Am mai vrea un ecran care să facă X”, ”ar fi frumos dacă în pagina Y să putem căuta după Y”, ”dacă fac click pe link-ul Z dă eroare”, etc. Cam asta e lumea în care trăiesc eu. Asta pe lângă toate request-urile pe care mi le dau singur la proiectele la care sunt și ”beneficiar”…

Cum să organizez mai bine o astfel de lume?

Am încercat să dedic anumite ore din zi pentru fiecare proiect: dimineața până la ora X lucrez exclusiv la proiectul ăsta. Apoi în continuare până la prânz bag la proiectul ăsta. După masă mă dedic 100% să fac asta. Nu prea merge. Ziua e prea scurtă. În plus, vin solicitări ”fulger” gen: ”Poți să îmi pui bannerul ăsta acum în maxim 10 minute să arăt la un client?”. Cum să refuzi? Pierde omul clientul din cauza ta… Te oprești din ce făceai și pui bannerul…

Am zis să încerc mai bine să aloc zile din săptămână diverselor proiecte: lunea fac asta și asta, marțea asta, etc. N-am apucat încă să aplic în practică. Nu mai știu din ce motiv.

Am nevoie de sugestii, de tool-uri, de rețete, de paradigme, de orice ar putea să mă ”constrângă” cumva să mă organizez mai bine. Aștept idei!

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!