Pe Wikipedia găsești aproape orice. Până și o definiție a prieteniei! Iar primul gând care îți vine în minte e: cine are nevoie de o definiție pentru prietenie? Prietenia e… prietenie! Se simte, se trăiește, nu avem nevoie de o definiție.
Și totuși…
…există momente când ai nevoie de confirmări. Atunci când te uiți la cei de lângă tine, cei pe care îi numești prieteni și ești surprins. Atunci când aștepți un anumit comportament care nu se întâmplă și te întrebi dacă așteptările tale sunt exagerate, sau poate ceea ce credeai tu că înseamnă prietenie e greșit. Și atunci simți că ai nevoie de o definiție.
Prietenia este o relație afectivă și de cooperare între două persoane. Este un sentiment de simpatie, respect, afinitate reciprocă ce leagă două ființe umane. Prietenia presupune o atitudine de bunăvoință reciprocă, suport reciproc la nevoie sau în criză; loialitate, buna-credință și altruism. Relația de prietenie se bazează pe încrederea reciprocă.
(sursa: Wikipedia)
Așadar, simplu spus, prietenia este un cumul de sentimente care induce o serie de atitudini reciproce între cei care se consideră prieteni. Sentimente care conduc invariabil la bunăvoință, suport, loialitate, altruism și încredere.
Ce nu ne spune însă definiția asta este ce nu este prietenia. Și uneori asta e mai important. Așadar, ce nu e prietenia?
Prietenia nu e invidie. Prietenia nu lasă loc pentru egoism. Prietenia nu te lasă să-ți judeci prietenii chiar și atunci când toți ceilalți o fac. Prietenia nu ține de conjunctură.
Prietenul adevărat, la nevoie se cunoaște.
Asta ne-au învățat la școală, asta ne-au învățat părinții, asta credem că definește cel mai bine prietenia adevărată. Parțial adevărat. De ce doar parțial? Pentru că dezamăgirea cea mai mare poate veni tocmai atunci când nu ești la nevoie, când nu îți este greu. Nimeni nu vrea să aibă prietenii aproape doar atunci când e trist, la „nevoie”. Pentru asta există psihologul…
Este la fel de important să ai prietenii aproape atunci când ești vesel, atunci când te bucuri, atunci când sărbătorești. Și poate tocmai atunci vezi cine are sufletul atât de deschis încât să se bucure și să sărbătorească sincer împreună cu tine. Să fie mândru de tine, să fie în culmea fericirii doar pentru că tu ești fericit.
Un prieten adevărat este cel care te face să te simți special și unic atunci când nu ești nici special și nici unic. Este cel care îți minimizează defectele și îți exagerează calitățile. Doar așa, pentru că îți e prieten.
Comentarii recente