Optimizarea unui website pentru motoarele de cautare

Introducere

Desi ma ocup in fiecare zi cu asa-numitul “SEO” nu ma consider un expert. Chiar daca ar fi sa judec dupa “titlul” pe care si l-au dat multi altii care fac chestia asta pe bani si cu rezultate jenante as putea sa-mi zic “guru”.

Inainte de a exclama exasperat “NU! Inca un ghid pentru optimizarea SEO??? E plin internetul de asa ceva!!!” stai sa-ti zic de ce am decis sa scriu articolul care urmeaza. Pentru ca e foarte greu sa raspund intr-o singura propozitie (sau chiar si mai multe) la intrebarea ucigatoare pe care o primesc de cel putin trei ori pe saptamana: “Ce sa fac sa fiu si eu in Google? Poti sa ma inveti si pe mine? Pot sa fac singur? E greu? Trebuie sa stiu programare?

Asadar, de acum inainte, cand cineva imi va pune intrebarile de mai sus, eu: Zbang! Le trimit lincu! Si ei se vor plictisi de la primul paragraf, vor zice – mama ce complicat e – si ma vor lasa in pace! Sau vor zice: “Pe ce nume sa scriem cecul?”

Prin urmare, spor la citit, ca mi-a luat ceva timp sa scriu “rezumatul” de mai jos.

Optimizarea unui website pentru motoarele de cautare

Obiective

Optimizarea unui website pentru motoarele de cautare are ca obiectiv pozitionarea acestuia cat mai sus in listele cu rezultate returnate de motoarele de cautare (Google, Yahoo, etc.) atunci cand se cauta anumiti termeni de cautare (cuvinte cheie, keywords).

O pozitionare mai buna in motoarele de cautare atrage dupa sine un numar mai mare de accesari (vizite). Un “trafic” mai mare inseamna de cele mai multe ori mai multi clienti (cresterea numarului de vanzari, de abonamente etc. in functie de specific). Transformarea unui vizitator in client nu mai tine de optimizare, acest lucru depinzand de alti factori: oferta, usurinta in utilizare, specificul pietei, context economic, etc.

Exista o diferenta foarte mare intre numarul de accesari (click-uri) primite de site-ul de pe prima pozitie Google si urmatoarele.

In concluzie, o pozitionare mai buna in motoarele de cautare iti va aduce cu siguranta “doar” mai multe vizite pe site. Atingerea altor “asteptari” nu poate fi considerata o consecinta directa a unei bune pozitionari sau a unui trafic mare.

Premize

Nu exista “retete magice” care sa garanteze succesul unei campanii de optimizare. Algoritmii de cautare si factorii externi care determina pozitiile site-urilor in listele cu rezultate se modifica permanent si implicit pozitiile pe care website-urile sunt afisate.

Google este cel mai folosit motor de cautare din lume si din Romania, optimizarea pentru motoarele de cautare devenind in ultimii ani practic “optimizare pentru Google”. Desi nu trebuiesc neglijate nici celelalte motoare de cautare (Yahoo, Bing, Ask, etc.), atentia trebuie mentinuta in permanenta pe rezultatele returnate de Google.

Succesul unei campanii de optimizare este invers proportional cu popularitatea termenilor de cautare si cu numarul concurentilor de pe piata. Mai precis, cu cat se doreste o indexare mai buna pentru cuvinte cheie foarte cautate (pentru care implicit exista un numar foarte mare de site-uri care le contin), cu atat mai greu este obtinerea unor rezultate bune.

Succesul unei campanii de optimizare este direct proportional cu vechimea website-ului vizat. Cu cat mai vechi este website-ul (accesibil online si indexat de motoarele de cautare) cu atat mai mult cresc sansele ca acesta sa se indexeze mai repede si mai bine. Cu cat mai nou este un website cu atat mai greu este de optimizat. Website-urile mai noi de un an sunt in general considerate de Google (poate si de alte motoare de cautare) “instabile” si sunt plasate “intentionat” in urma site-urilor mai vechi (vezi Google Sandbox).

Optimizarea unui website pentru motoarele de cautare este un proces de durata. Rezultatele peste noapte sunt greu de atins prin tehnici si proceduri “legale” (tolerate de motoarele de cautare – vezi White Hat SEO). Urcarea imediata pe primele pozitii (sau chiar pe prima pozitie) se datoreaza de cele mai multe ori unor tehnici “ilegale” (netolerate de motoarele de cautare – vezi Black Hat SEO) si este deosebit de periculoasa atragand dupa sine “penalizari” si chiar scoaterea website-ului din rezultatele motoarelor de cautare (vezi Google Penalty).

Mentinerea pozitionarii pe anumite pozitii in motoarele de cautare (odata ce acestea au fost atinse) nu poate fi garantata.

Asteptari

Pozitionarea pe prima pagina de rezultate returnate de Google (primele 10 pozitii) poate fi considerata un rezultat bun al unei campanii, pozitionarea in primele 5 rezultate un rezultat excelent iar listarea pe prima pozitie unul exceptional.

La stabilirea succesului sau insuccesului unei campanii de optimizare pentru motoarele de cautare trebuie sa se tina intotdeauna cont de popularitatea termenilor de cautare (cuvintelor cheie) si a concurentei. Exista o diferenta enorma intre efortul care trebuie depus si sansa de succes in cazul unei campanii de optimizare pentru termenii de cautare “elefanti roz cu fusta albastra” si termenii de cautare comuni ca “aparate de aer conditionat”.

Etape

Exista o serie de etape care trebuiesc parcurse in procesul de optimizare pentru motoarele de cautare (SEO = search engine optimization).

1. Stabilirea obiectivelor

Stabilirea obiectivelor reprezinta de fapt identificarea termenilor de cautare (cuvintele cheie) pentru care se doreste o pozitionare cat mai buna in motoarele de cautare.

Aceasta etapa este una foarte importanta pentru ca nu de putine ori se porneste gresit din start prin stabilirea eronata a cuvintelor cheie, adica termeni de cautare pe care nu-i foloseste nimeni sau sunt folositi foarte rar.

In cazul in care cuvintele cheie pentru care se doreste optimizarea sunt termeni foarte comuni (sa zicem “camere foto digitale”) atunci gradul de dificultate este unul foarte ridicat si trebuie stabilit daca se poate alege o “varianta” mai usoara in functie de specificul afacerii. De exemplu, daca website-ul vizat pentru optimizare este versiunea online a unui magazin din Brasov, se poate incerca atunci optimizarea pentru termenii “camere foto digitale brasov” sau “magazin camere foto brasov”, etc. Ar fi de preferat o pozitionare in primele 3 rezultate pentru acesti termeni decat una pe pagina 2 (sa zicem) in cazul primei versiuni.

Se vor alege mai multe perechi de cuvinte cheie si se va incerca indexarea atat a primei pagini cat si a paginilor secundare din website. Daca pastram exemplul de mai sus (magazin de electronice din Brasov care are si un website) atunci se vor putea alege “magazin electronice Brasov” ca termeni de cautare pentru prima pagina si “camere foto digitale brasov” pentru una din paginile secundare si asa mai departe.

Pentru a putea masura succesul sau insuccesul viitoarei campanii de optimizare este necesar sa se stabilieasca un punct de plecare ce va fi folosit mai tarziu pentru comparatii de tipul “inainte-dupa”. Concret, se vor cauta termenii stabiliti anterior in motoarele de cautare vizate si se vor nota pozitiile pe care website-ul este listat. Mai tarziu, se vor repeta cautarile si se vor compara rezultatele.

2. Analiza concurentei (competitiei)

Folosind termenii de cautare stabiliti anterior se vor face cautari in motorul de cautare vizat si se vor nota website-urile care apar pe primele pozitii. Aceste site-uri vor fi considerate “concurenta” si vor servi ca punct de reper in viitoarea campanie de optimizare.

Analiza concurentei este o etapa la fel de importanta ca si stabilirea cuvintelor cheie si poate ajuta foarte mult la stabilirea unei strategii. Urmarirea acestora si a modalitatilor prin care se promoveaza, analiza codului sursa, identificarea link-urilor catre acestea, etc. constituie o baza de plecare si poate sa ofere multe indicii despre actiunile care urmeaza sa fie luate.

3. Analiza website-ului de opimizat

Analiza website-ului care urmeaza sa fie optimizat este urmatoarea etapa in procesul de optimizare pentru motoarele de cautare. Este foarte important ca proprietarul website-ului sa inteleaga ca indiferent cum arata un website din punct de vedere grafic, motoarele de cautare “vad” doar textul din acesta. Asadar, un website care arata superb din punct de vedere grafic poate fi un dezastru din punct de vedere SEO si invers. Este esential ca raportul intre text si grafica sa fie unul “corect” astfel incat sa se indeplineasca atat obiectivul “estetic” cat si cel de optimizare.

Practic, un website fara text este aproape imposibil de indexat indiferent cat de bine ar arata.

Exista anumite elemente care trebuiesc analizate la un website pentru a determina daca acesta este construit “corect din punct de vedere SEO”, unele foarte importante, altele mai putin importante dar impreuna esentiale pentru un rezultat bun. Titlul unei pagini, descrierea, textul din aceasta, pozitia textului in cadrul paginii, elementele de cod HTML, imaginile, toate acestea sunt elemente esentiale pentru o constructie corecta a site-ului.

4. Optimizarea “on-site”

Etapa de optimizare on-site reprezinta etapa in care se fac modificari efective asupra codului sursa. In acest punct este nevoie ca cel care se ocupa de optimizarea SEO sa aiba acces la codul sursa (fiserele HTML, PHP, etc.) si dreptul sa opereze modificari asupra acestora.

Modificarile aduse asupra codului sursa vor fi mai mult sau mai putin vizibile pe site si este necesar sa se stabileasca un acord intre felul in care proprietarul vrea sa arate website-ul (de cele mai multe ori acesta “vede” doar partea estetica) si modificarile pe care consultantul SEO vrea sa le faca.

Desi nu este absolut necesar ar fi de preferat ca “expertul” SEO sa fie familiar cu limbajul in care codul sursa este scris pentru a evita producerea accidentala unor erori de programare cu urmari catastrofale in functionarea website-ului (de exemplu vizitatorii sa nu mai poata plasa comenzi).

Prin urmare, ar fi de preferat ca etapa de optimizare “on-site” sa fie urmata de o testare atenta a tuturor paginilor website-ului si a functionalitatilor acestuia (inregistrari de test, comenzi de test, etc.)

5. Optimizarea “off-site”

La fel de importanta ca optimizarea on-site (sau chiar mai importanta in opinia multora) este optimizarea off-site.

Practic, in aceasta etapa se “lucreaza” in afara website-ului propriu-zis in incercarea de a influenta pozitiv anumiti factori care fac ca un website sa fie considerat mai “important” sau mai “valoros” decat altul de catre motoarele de cautare. Mai pe inteles vorbim aici despre “legaturi” catre website-ul ce se optimizeaza.

Ca si in viata reala, cu cat mai mult se vorbeste despre un lucru sau o persoana cu atat mai important si cunoscut este ace(a)sta. Cu cat mai multe website-uri contin o referinta (un “link”) catre un anumit website, cu atat mai “valoros” este considerat acesta. Din nou insa, la fel ca in viata reala, conteaza si “cine” sunt cei care vorbesc despre tine. Asadar “reputatia” website-urilor care contin un link catre website-ul tau este deosebit de importanta, practic mai importanta decat numarul acestora. Un singur link de pe un site “valoros” poate insemna cat zece alte link-uri de pe website-uri “neimportante”.

Etapa de optimizare “off-site” este cea mai lunga si mai dificila din procesul de optimizare a unui website. Putem chiar vorbi de o munca permanenta care trebuie facuta pentru a obtine si mai ales pentru a pastra anumite pozitii in rezultatele motoarelor de cautare. Nu uita niciodata: concurenta nu doarme!

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!