- Roma in 5 zile – Introducere
- Roma in 5 zile – Ziua 1
- Roma in 5 zile – Ziua 2
- Roma in 5 zile – Ziua 3
- Roma in 5 zile – Ziua 4
Deși nu era chiar ”în plan”, în a patra zi am hotărât să mai scăpăm de aglomerația orașului și să mergem la plajă! Am rezolvat problema costumelor de baie cu o zi înainte – în perioada asta sunt reduceri la toate magazinele – și am întrebat vânzătoarele cum ajungem pe plajă.
Pentru a ajunge la mare, se merge cu metroul – linia B – până la stația Piramide. Chiar lângă stația de metrou se află gara de unde, cu același bilet sau Roma Pass – se ia trenul până la Stella Polare. În total sunt cam 30 km (de la Termini) și călătoria totală durează aproximativ 45 – 50 de minute.
De la stația de tren se ajunge la mare cam în 10 minute de mers pe jos. ”Stațiunea” e diferită de ceea ce suntem noi obișnuiți să găsim la mare. Lipsesc tarabele, chioșcurile, muzica și aglomerația pe care le găsești la noi peste tot. Nu există hoteluri sau în general clădiri mai mari de patru etaje, totul arată ca un orășel liniștit destul de pustiu. În afara celor zece-cinsprezece tineri care veniseră în același tren cu noi eram cam singurii oameni de pe stradă…
Plaja este foarte lată și este plină de plaje private cu acces plătit sau pe bază de abonamente. De remarcat căsuțele din lemn fără geamuri care servesc – probabil! – ca mini depozite pentru șezlonguri, saltele, umbrele, etc. Din câte mi-am dat seama se pot închiria și în dreptul unora dintre ele stăteau tineri care jucau cărți.
Am intrat pe prima intrare pe care am găsit-o spre plaja și după ce am plătit trei euro de persoană pentru acces ne-am întins cu burta la soare. Nisip fin, fără scoici, apă curată și ok ca temperatură, oameni liniștiți în jur. Prețuri foarte mari pentru șezlong și umbrelă (10 euro / șezlong + 8 euro / umbrelă). Vânzătorii ambulanți nu lipsesc nici de la ei, majoritatea sunt ceva pachistanezi sau indieni și vând tot felul de produse, de la haine, eșarfe, umbrele de soare, ochelari de soare până la băuturi răcoritoare și cocktail-uri. Sunt însă mai tăcuți, fără rime de trei lei strigate în gură mare. Fiind o plajă privată existau și dușuri și vestiare, nu știum cum e pe plaja publică.
Briza mării adie tot timpul astfel că te poți prăji foarte ușor fără să-ți dai seama de acest lucru.
După ce am stat mai bine de o jumătate de zi și ne-am relaxat pe plajă, am servit prânzul și tradiționala gelato în zonă apoi am plecat spre tren. Și pentru că – nu-i așa? – trenul trece foarte aproape de zona EUR în care se găsește și mall-ul, am mai dat o tură de shopping. Era păcat să fi trecut pe lângă el fără să ne oprim, nu?
Cina, hotel, somn, get ready for the ”last day in Rome”.
Superba descriere… aproape ca am ” fost ” cu voi peste tot. Sincera sa fiu, asteptam sa aflu mai multe detalii din punct de vedere bugetar dar m-a prins atat de tare povestirea ca… am si uitat. Felicitari!
Merci pentru aprecieri. Observ că oamenii sunt foarte interesați de chestii practice – cât costă o bere, cât costă un prânz, cum ajungi cu autobuzul de la X la Y, etc. Cred că am scris destule sfaturi practice de genul ăsta, n-am insistat pe prețuri insă.
În articolul despre Malta pe care l-am publicat azi am inclus și informațiile astea – vezi aici http://goo.gl/aNGdLm