Am vizitat primul muzeu virtual din Romania

Stiu, si pentru mine a sunat un pic ciudat termenul de “muzeu virtual” insa am sa va explic imediat despre ce este vorba.

Cand am citit in presa despre faptul ca la Brasov s-a inaugurat primul muzeu virtual din Romania mi s-a parut foarte ciudat. Pentru mine notiunea de “virtual” era egala cu “pe calculator din fata calculatorului“. In cazul asta insa lucrurile stau putin diferit.

IMG_1314-001Este vorba de fapt despre instalarea unor ecrane cu “touch-screen” in interiorul unui bastion din zidurile vechii cetati, mai exact Bastionul Postavarilor. Acesta se afla in imediata vecinatate a magazinului universal, care se numeste de cativa ani “Star“.

Acest bastion este de fapt un turn de aparare, deci este un cilindru gol pe dinauntru, din care locuitorii vechii cetati lansau ghiulele cu tunurile sau turnau zmoala si apa fiarta in capul cotropitorilor. Cei de la Consiliul Judetean Brasov s-au gandit ca e pacat ca locul asta sa ramana doar un turn gol, asa ca pe dinauntrul bastionului au ridicat o constructie metalica, un fel de schela cu geamuri, pe mai multe nivele, la fiecare nivel existand instalate ecrane “touch-screen” frumos camuflate sub forma unor sevalete din lemn.

IMG_1321-001

Pe fiecare dintre cele 13 ecrane au fost instalate tururi virtuale ale unor importante monumente istorice din Brasov cum ar fi Casa Sfatului, Biserica Neagra, Prima Scoala Romaneasca, etc. Virtual, poti de exemplu admira Piata Sfatului chair din turnul Casei Sfatului, locul din care astazi, la ora 12:00 si 18:00 se canta cu trompeta.

IMG_1332-001

IMG_1329-001Mi-a placut ca nu s-au amestecat din nou lucrurile si anume faptul ca pe respectivele ecrane s-au instalat doar obiective turistice nu si informatii comerciale gen locuri de cazare in Brasov sau restaurante, asa cum exista deja – nu stiu daca mai functioneaza – pe ecranul instalat chiar in Piata Sfatului.

Va invit asadar, daca aveti drum prin Brasov, sa nu ratati o vizita la primul muzeu virtual din Romania, amenajat in Bastionul Postavarilor. Cand am fost noi, intrarea era gratuita, cred ca dupa o luna se va percepe si o taxa de intrare.

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!