Ce-am mai gătit: Doradă la cuptor

În general mănânc păstrăv pentru că se găsește peste tot (eu îl iau de la Lidl), e gata curățat și se gătește ușor. Din când în când însă îmi place să mai schimb meniul așa că trec pe doradă, pe care o cumpăr doar de la Selgros. Curățatul e inclus în preț și un kg costă în jur de 35-38 de lei.

Evident dorada se poate găti în multe feluri însă cel mai ușor de preparat e probabil dorada la cuptor. Pe Google găsiți o mulțime de rețete cu doradă, eu o să prezint varianta mea:

Doradă la cuptor cu roșii cherry și fenicul

Aveți nevoie de:

  • o doradă de 500-600 de grame, sau chiar mai mare dacă găsiți
  • trei cartofi
  • o rădăcină mică de fenicul (se găsește tot la Selgros sau la Lidl)
  • o legătură de pătrunjel
  • ulei de măsline
  • o lămâie
  • roșii cherry (o caserolă mică)
  • o ceapă roșie mare-medie
  • doi-trei căței de usturoi

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade.

Se taie cartofii felii rotunde cam de 5 mm grosime, ceapa inele, roșiile cherry pe jumătate și se așează într-o tavă. Se rade cu o răzătoare mare rădăcina de fenicul și se adaugă în tavă.

Într-un castronel se pisează usturoiul, se freacă cu trei-patru linguri de ulei de măsline și cu legătura de pătrunjel tăiat mărunt și sare.

Conținutul castronului se toarnă peste legumele din tavă și se mai adaugă un pahar de apă. Se amestecă totul pentru a se pătrunde bine, apoi se adaugă sare și piper.

Se pune tava la cuptor și se lasă cam 30 de minute. Se verifică din când în când să nu scadă prea mult „sosul” și se mai adaugă un pic de apă dacă e nevoie.

Peștele se spală bine și se usucă cu un prosop de hârtie. Se sărează bine, pe afară și în interior și se crestează cam la 2-3 cm, preferabil oblic (eu mi-am dat seama ulterior că am tăiat drept). În crestături se adaugă feliile de la o jumătate de lămâie, iar cealaltă jumătate se stoarce peste pește.

După cele 30 de minute se adaugă peste legume peștele și se mai lasă la cuptor încă vreo 30 de minute. Ultimele 5 minute se poate porni și grill-ul, astfel încât să se rumenească un pic. La sfârșit se scoate și se servește alături de un pahar de vin alb. E absolut delicios și arată așa:

Dorada la cuptor cu legume cu roșii cherry și fenicul

Dorada la cuptor cu legume cu roșii cherry și fenicul

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!