Cinci zile la Roma–ziua 3

Vatican – Bazilica și Piața Sf.Petru

Am hotarât să dedicăm o zi întreagă vizitării Vaticanului și pentru asta am rezervat a treia zi din vacanța la Roma. De la hotel există un autobuz direct până la Vatican – acesta fiind foarte aproape, la aproximativ trei kilometri.

IMG_8839

Odată ajuns în Piața Sf. Petru ești impresionat de numărul și dimensiunea coloanelor care o străjuiesc, ansamblu proiectat de Bernini, sub îndrumarea Papei Alexandru al VII-lea. Un alt lucru care te impresionează este și coada la intrarea în Basilica San Pietro… Sute de oameni stau așezați la coadă care are o lungime de câteva sute de metri. Resemnat, te așezi la coadă și constați cu bucurie că se merge destul de repede, chiar foarte repede la un moment dat! Nu durează decât câteva minute și ajungi în zona de control. Mai ceva ca la aeroport: control cu raze X la bagaje și control corporal. Doamnele sau domnișoarele prea ”dezbrăcate” nu sunt lăsate să intre decât dacă se acoperă corespunzător. Nu e însă în niciun caz o strictețe exagerată din acest punct de vedere.

IMG_8915

Catedrala Sf.Petru (Bazilica San Pietro) este absolut impresionantă! Poate cel mai impresionant obiectiv turistic din Roma. Pardon… Vatican! Că e stat independent! Bazilica a fost construită în apropierea locului în care a fost crucificat Sf.Petru schimbându-și de-a lungul timpului înfățișarea până la ceea ce vedem astăzi. Abia după lucrări care au durat 123 de ani biserica a fost în sfârșit sfințită.

De data asta am închiriat și un ”audio guide” și ne-am dat seama că prezența unui ghid, ”face toți banii”. Fiecare lucrare din bazilică este superbă și ascultând și explicațiile ghidului îți dai seama că nimic nu este la întâmplare: fiecare gest, poziția corpului, mimica, totul exprimă ceva. În prima capelă din dreapta (imediat după intrarea în catedrală) poți admira celebra Pietà a lui Michelangelo. Lucrarea înfățișează scena în care Sf.Fecioară poartă în brațe trupul lui Isus, imediat după Crucificare. Sculptura este diferită de alte lucrări cu aceeași temă ale lui Michelangelo prin faptul că Sf.Maria este înfățișată având chipul unei tinere frumoase și nu ale unei femei în jur de 50 de ani, iar rănile lui Isus nu sunt evidențiate. artistul preferând să nu scoată în evidență ideea morții. Este una din cele mai bine finisate lucrări ale lui Michelangelo și nu are cum să nu te impresioneze, chiar dacă – să zicem – nu trezește în tine sentimente religioase.

IMG_8855

Urmeaza alte capele și alte lucrări, toate de o frumusețe deosebită și fiecare cu ”povestea ei”. Centrul catedralei este dominat de ”baldachinul” lui Bernini (la care însă au mai contribuit și alți artiști, printre care și Michelangelo), o impresionantă structură de bronz având 30 m înălțime. De la altarul de sub baldachin doar Papa poate oficia slujbe.

Domul bisericii are 136.57 m de la podea până la partea de sus a crucii exterioare fiind cel mai înalt dom din lume. Abia poți privi în sus, totul este decorat cu picturi si basoreliefuri superbe.

În fine, mi-ar trebui foarte mult să vorbesc despre splendorile din catedrala Sf.Petru de la Vatican și deja devine plictisitor. Trebuie să vezi cu ochii tăi, e greu de descris în cuvinte.

Din interiorul catedralei am intrat în ”Museo storico artistico tesoro” unde se pot admira veșmite papale, cruci, bijuterii și alte obiecte religioase folosite de-a lungul timpului. Există și un magazin de suveniruri unde totul este mult mai scump decât la magazinele de pe străduțele din zonă…

Muzeele Vaticane

După ce am ieșit din catedrală, am cumpărat două bilete pentru intrarea în Muzeul Vatican, chiar de la punctul de informare turistică din piață. De aici se pot procura doar bilete cu intrare prioritară, care sunt mai scumpe decât biletele obișnuite cu vreo patru euro. Intrarea la muzeul Vatican se face doar la anumite ore, noi am prins intrarea de la ora 13. Pentru că mai aveam ceva timp la dispoziție, am hoinărit pe străzile din zonă și am cumpărat suveniruri .

IMG_8920

Muzeul este uriaș, efectiv obosești doar parcurgând toate galeriile. De fapt vorbim de Muzeele Vaticane, pentru ca sunt mai multe, legate între ele și împărțite pe secțiuni: muzeul Pio-Clementin, muzeul Etrus, muzeul Egiptean, muzeul Novecento (artă contemporană) și poate mai sunt și altele, nu sunt foarte sigur. Vizitarea începe la anumite ore din zi și parcurgerea galeriilor se face într-un singur sens, punctul terminus fiind celebra Capela Sixtină, opera lui Michelangelo.

Sunt zeci de mii de exponate: tablouri, picturi, sculpturi, fresce, mozaicuri, covoare, etc. Imposibil să le studiezi cu atenție pe toate… cel puțin nu la o singură vizită. Personal, cel mai mult mi-au plăcut camerele lui Rafael și Capela Sixtină.

IMG_8955

Camerele lui Rafael sunt patru la număr și au fost decorate de artist în același timp în care Michelangelo lucra la Capela Sixtină. Picturile din camerele decorate de Rafael sunt uluitoare. Credeți-mă, nu sunt un fin cunoscător sau critic de artă însă e imposibil să nu fii impresionat. O vagă idee vă puteți face vizualizând fotografiile de pe pagina de Wikipedia.

Capela Sixtină reprezintă ”punctul culminant” al experienței din muzeele Vaticanului fiind celebră pentru picturile lui Michelangelo și pentru faptul că aici se țin adunările cardinalilor atunci când se alege un nou Papă pentru Biserica Catolică. Ca și construcție capela e destul de ”banală” fiind efectiv o cameră imensă de formă dreptunghiulară. Dimensiunile sale se pare însă nu sunt alese întâmplător corespunzând întocmai dimensiunilor Templului lui Solomon, conform tradiției biblice. Pereții și tavanul capelei sunt decorați cu scene din istoria religioasă realizate de numeroși artiști, doar tavanul fiind realizat integral de Michelangelo. Se spune că inițial acesta reprezenta doar un cer albastru cu stele aurii, artistul fiind desemnat să picteze figurile celor 12 apostoli. La sfârșitul celor patru ani cât a durat lucrarea, pe tavan au fost zugravite însă nu mai puțin de 3000 de chipuri! Recunoști imediat scene cum ar fi ”Crearea lui Adam” sau ”Judecata de apoi” deși aglomerația infernală nu te prea lasă să admiri în tihnă operele. Oamenii stau efectiv lipiți unul de altul, toți cu ochii în tavan, acompaniați la fiecare 20 de secunde de un ”șșșșșșșșșșșș” prelung al oamenilor de ordine, care îți aduc aminte că te afli într-un loc sfânt.

Castelul Sant’ Angelo

IMG_9002

Unul din obiectivele turistice apropiate ca distanță de Vatican și la care se poate ajunge destul de repede pe jos este Castelul Sant’ Angelo, sau ”Castelul Îngerilor”. Castelul a fost construit inițial ca mausoleu pentru împăratul Hadrian și își trage numele de la Arhanghelul Mihail care se spune că ar fi apărut deasupra cerului Romei punând capăt unei epidemii de ciumă, curmând molima prin introducerea sabiei în teacă. Îngerul este de altfel prezent și astăzi sub forma unei statui pe vârful construcției. Castelul oferă o panoramă foarte frumoasă asupra superbelor poduri peste râul Tibru.

IMG_8987

De la Sant’ Angelo am traversat râul și am plecat aiurea pe străzile din zonă ajungând în cele din urmă la hotel. End of day three.

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!