În loc să semnăm petiții, nu mai bine învățăm să traversăm strada?

La Brașov avem o problemă cu accidentele pe trecerile pentru pietoni. Oamenii mor loviți „pe trecere” într-un număr nepermis de mare pentru secolul în care trăim.

accidente-trecere-pietoni

Teoretic (sau mai bine zis legal), fiind vorba de accidente pe trecerea pentru pietoni, vina e 100% a șoferului. Din punct de vedere practic însă, situația e mai nuanțată. Pentru că la urma urmei, pe cine consolează cu ceva dacă un om moare vinovat sau nevinovat. N-ar fi mai fain să nu moară?

Pietonii din Brașov au o mare problemă și asta se vede și în numărul de accidente, din păcate multe mortale: nu știu să traverseze strada. Mai ales pe trecerile pentru pietoni! Pietonii din Brașov au impresia că trecerea pentru pietoni le conferă un fel de aură, un scut care-i face invincibili. „Sunt pe trecere! Am prioritate!” Așa, și? Dacă dobitocul ăla de șofer nu te vede sau are viteză prea mare pentru a putea opri, crezi că „imunitatea” trecerii pentru pietoni te salvează? Te salvează pe dracu! Mori cu dreptatea-n mână, cum se zice…

Voi ați fost vreodată la Brăila cu mașina să observați cum trec pietonii strada acolo? Cu frică tată! Sunt atâția cocalari cu seria 3 înmatriculată în Bulgaria care fac liniuțe la orice semafor încât pietonii se uită de zece ori înainte să treacă strada. Fie că sunt sau nu pe trecerea pentru pietoni. Dacă oprești să acorzi prioritate îți iei niște „mui” de la ăia din spatele tău de n-ai văzut. Înțelepciunea locului născuse și o zicală: ”Făăăă, mașina calcă, nu f##e!” Pare ciudat, dar cred că situația asta ține pietonii treji și le salvează viețile. Habar n-am, statistic, câte accidente mortale cu pietoni accidentați pe trecere sunt la Brăila, dar am așa o presimțire că sunt mai puține decât la Brașov!

Nici nu pot număra câți inconștienți cu căștile pe urechi și degetele-nfipte în tastatura telefonului am văzut în Brașov aruncându-se „pe trecere”. Că doar au prioritate! Și toți sunt tineri! 14-16 ani… Mai rar oameni bătrâni pe care i-au lăsat simțurile.

Așa că înainte să facem petiții pentru stoparea accidentelor pe trecerile pentru pietoni, mai bine am învăța cum să traversăm strada. Nu de alta, dar s-ar putea să murim nevinovați „legal” în timp ce le semnăm, cu ochii-n telefon, pe trecere…

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!