SEO vs. PPC – cine castiga?

De curând am văzut un video pe YouTube care prezintă serviciile unei cunoscute firme românești care se ocupă cu SEO, în care se explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă SEO și de ce avem atât de mare nevoie de optimizarea pentru motoarele de căutare.

O animație foarte faină, facuta de profesioniști, care mi-a plăcut foarte mult. Dar… La un moment dat se spune că:

Doar 20% dintre utilizatori acceseaza link-urile plătite: adică generate prin AdWords. 80% însă, au încredere în cele neplătite dând click pe unul din rezultatele afișate pe prima pagină. Cele neplătite sunt link-urile influențate de campaniile de SEO.

clickuri-adwords-vs-organic

Oare? Să fie utilizatorul de internet atât de “elevat” încât să evite cu dibăcie link-urile plătite și să se ducă direct la rezultatele organice pentru că, probabil zice el, ăia sigur oferă conținut mai de calitate decât ăștia care plătesc la Google să apară primii?

Eu sunt unul dintre cei care nu dau click pe rezultatele plătite. De-a lungul anilor, creierul meu s-a format în așa fel încât nici nu le observ. Efectiv, atenția mea e ”default” setată pe zona de rezultate organice. Vă reamintesc cum arată o pagina din Google pentru care se plătesc anunțuri: 3 rezultate sus și 8 rezultate în partea dreaptă a ecranului. Trebuie să fii destul de pornit împotriva rezultatelor plătite pentru a evita să dai click pe unul din cele 9 anunțuri (cazul de față).

laptop - Cautare Google

 

După cum am mai spus, eu sunt unul dintre aceia care face ”slalom” printre rezultate și dă click doar pe rezultatele organice. Și, recunosc, credeam că majoritatea celor care folosesc Google fac la fel. Astfel, cifrele pe care compania SEO care a realizat filmul de care vă vorbeam mai sus, păreau destul de credibile. Dar experiența v-a învățat că eu nu sunt reprezentativ. Ceea ce mie mi se pare firesc, celorlalți li se pare greu sau ne-la-locul lui.

Un alt motiv pentru care procentele vehiculate de SEO-iștii de mai sus nu mi s-au părut în regulă a fost propria experiență cu AdWords, și anume: anumite campanii pe care le derulăm ating în unele zile un CTR de peste 60% iar media pe toate campaniile pentru care se target-ează prima poziție este mereu în jur de 30-40%. Asta înseamnă că din toate afișările pentru căutarea respectivă, 60% (respectiv 30-40%) din vizitatori dau click pe anunțul nostru. Așa că procentul de 20% din filmul de pe YouTube nu prea stă în picioare.

Am căutat apoi pe Google statistici și studii despre CTR-ul mediu pe care campaniile AdWords îl au. Și am dat peste articolul ăsta: The War on ‘Free’ Clicks: Think Nobody Clicks on Google Ads? Think Again! Aici găsiți și un infografic foarte interesant din care o să postez doar un „crop”:

clickuri-adwords-vs-organic-crop

Hmmm…. 64,6% din click-urile pe „high commercial intent keyword searches” (oameni cu intenție de cumpărare a unui produs sau serviciu) se fac pe rezultatele sponsorizate vs. 33,4% cât obțin rezultatele organice. Ei bine, asta aduce mai mult cu ceea ce văd eu în contul de AdWords și pare mai aproape de „adevăr”. Infograficul mai spune ca rezultatele sposorizate dintr-o pagină cumuleaza împreună 85,2% din clickuri în vreme ce rezultatele organice beneficiază de doar 14,8%. Adică exact invers față de 20 / 80 – ul vehiculat de SEOiști, sau chiar mai mult.

45,5% dintre utilizatorii de internet nu pot deosebi un rezultat plătit în pagina de rezultate Google dacă nu există și coloana din dreapta, potrivit unui studiu.

Infograficul spune că procentul CTR este foarte diferit în funcție de tipul cuvintelor cheie căutate iar situația în care:

  • PPC „bate” clar SEO este pe categoria „high commercial intent” (intenție de cumpărare, ex. „Mașini de spălat vase”, „Reviewuri cuptoare cu microunde”, etc)
  • situația este neclară la „branded keywords” (ex. „Nikon d800”, „2012 Ford Focus”, etc.) sau la „local keywords” (ex. căutarea unei adrese, a unui nume de restaurant sau a unui tip de restaurant, ex „Cafenea”)
  • SEO (rezultatele organice) se pare că are succes în fața PPC la căutările interogatie sau formale, ca de ex. „războiul din 1812”, „cine a fost Thomas Edison”, etc.

Așadar, cine iese câștigător din meciul PPC vs SEO?

Ei bine, se pare că oricât ar părea de dușmani, cei doi – PPC și SEO – trebuie de fapt să formeze o echipă. Deși update-urile recente ale algoritmului Google – Panda (2011) și Penguin (aprilie și mai 2012) – par să fi semnat condamnarea la moarte a SEO, nu cred că acest lucru se va întâmpla prea curând. SEO a fost și rămâne o necesitate pentru a răzbi în online. Cei care însă își închipuie că doar prin SEO e suficient să aibă succes pe internet, se înșeală. PPC e o unealtă de care trebuie să se folosească orice business serios.

Problema este că atât la SEO cât și la PPC sunt puțini cei care se pricep cu adevărat. Dacă în primul caz, riscul cel mai mare este o penalizare din partea Google care te poate arunca într-o secundă din primele rezultate undeva în pagina 10 sau chiar mai rău, afară din index, în cazul PPC riscul cel mare este să arunci banii pe fereastră. După primele tentative pe care le-am avut cu Google AdWords eram convins că pentru a folosi acest serviciu trebuie să ai o căruță de bani pe care ești dispus să-i cheltuiești fără să vezi beneficii imediate. Din fericire situația nu stă tocmai așa, însă, la fel ca și cu SEO, pentru a face campanii PPC eficiente ai nevoie de experiență.

Recomandarea mea este să acorzi aceeași atenție atât pentru SEO cât și pentru PPC și în niciun caz să nu renunți la oricare dintre ele. SEO și PPC sunt făcute să lucreze împreună.

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!