Limba română – nivel mediu

De la bun început vreau să clarific un lucru: nu sunt xenofob! Dar am primit asta (vezi foto) și chiar m-am întristat…

romana-mediu

Acum, că am stabilit foarte clar acest lucru (că nu sunt xenofob), am o dilemă: ce e în capul celor de altă naționalitate, care s-au născut în România, tăriesc în România, n-au de gând să plece din România, dar vorbesc limba română la nivel mediu?

Să zicem că ești dintr-un mic orășel din județul Harghita. Și te-ai născut vorbind limba maghiară. Nu tu ai ales. Și eu mi-aș fi dorit să mă nasc suedez, dar n-a fost să fie… poate într-o altă viață. Bun… ești dintr-un mic orășel în care în afară de cele trei magazine ABC – știți voi ce-s alea – nu prea merge nicio afacere. Perspectivele pentru un loc de muncă decent tind spre zero. Și totuși părinții tăi hotărăsc că cel mai bine pentru tine este să mergi la școala în limba maghiară! Și apoi la liceul în limba maghiară! Limba română e pentru tine e o limbă străină aproape necunoscută, care nu prea te interesează… Dar…

Varianta A – ești destul de smart încât să mergi la facultate

Și pentru că îți plac banii îți place natura, vrei să te faci silvicultor, să tai controlat pădurea! Iar secție de silvicultură nu există decât la București, Brașov, Suceava, etc. Unde – culmea! – majoritatea oamenilor vorbesc românește! Profesorii predau în limba română, cursurile sunt tipărite în limba română, etc. Reușești cu chiu cu vai să treci de admitere și te trezești că te uiți ca bou’n țeavă la cursuri, ai mari probleme să iei notițe și înainte să te apuci de învățat pentru examene trebuie să traduci mai întâi în limba maternă ce ai de studiat. Pleci din start cu un mega-handicap față de ceilalți 99% dintre colegii tăi. Pentru că înainte de a învăța microbiologie, calitatea mediului, științe agricole și alte bazaconii tu trebuie să înveți limba română… Super, nu-i așa?

Varianta B – nu prea ți-a plăcut școala și vrei trebuie să-ți găsești un job

Descoperi că mai toate joburile bine plătite sunt pe „la oraș”. Și la oraș se vorbește tot românește. Și majoritatea joburilor implică relații cu clienții, discuții telefonice, etc. Te uiți pe site-urile cu locuri de muncă și vezi că se caută agenți de vânzări, operatori call-center, etc. Nu se cere mare experiență, dar tu din start pleci cu un handicap: nu prea îți iese masculinul și femininul în limba română, asta în cazurile fericite în care poți lega o frază coerent… Super, nu-i așa?

În facultate am stat în cămin. Și am cunoscut o grămadă de unguri veniți la studii. Și majoritatea erau băieți foarte faini. Dar unii dintre ei vorbeau pentru prima oară în viața lor majoritatea timpului în românește. Pentru că erau nevoiți. Și le era foarte greu. Niciodată nu reușeau să vină cu cursurile scrise și chiar atunci când le împrumutau era un chin pentru ei să le înțeleagă. Nu erau proști și totuși picau examene doar pentru că stăpâneau limba română la nivel mediu

Nu mai știu nimic de ei. S-au întors probabil pe meleagurile natale. Pentru că la Brașov se vorbește limba română…

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!