Majoritatea blogurilor pe care le citești pe internet ruleaza pe platforma WordPress. Pentru că e gratis și pentru că e mișto.
„Motorul” blogului e aproximativ același pentru toate, cu mici diferențe de la o versiune la alta. Felul în care arată și se mișcă, e determinat în primul rând de „tema” blogului, adică grafica, aranjarea în pagină, etc. WordPress vine preinstalat cu câteva teme care sunt decente și își fac treaba. Administratorii decid dacă folosesc una dintre aceste teme sau instalează alta. De cele mai multe ori, merg pe a doua variantă.
Acum că am lămurit ce e WordPress și ce sunt temele pentru WordPress, ajungem și la „responsive”. Faptul că un website este „responsive” se referă la capacitatea acestuia de a se adapta la dispozitivul de pe care este accesat. Adică, arată și se comportă într-un fel dacă intri pe site-ul respectiv de pe laptop și mai mult sau mai puțin diferit dacă îl accesezi să zicem de pe telefonul tău mobil sau de pe tabletă. Diferența e dată în principiu de mărimea ecranului pe care vezi site-ul. Una e să te uiți pe laptop, alta e pe un telefon, eventual cu un ecran mai mititel.
O temă responsive de WordPress detectează mărimea ecranului (rezoluția) ecranului de pe care accesezi site-ul și îl adaptează pentru a experiență mai plăcută: schimbă forma meniului, ascunde anumite elemente care nu sunt neapărat necesare, schimbă mărimea textului (font-ul) făcându-l mai lizibil, adaptează dimensiunea fotografiilor, etc.
Ținând cont că în ultima vreme tot mai mulți oameni accesează internet-ul de pe smartphone-uri și tablete, ideal ar fi ca orice site să fie responsive. Adică să fie ușor de accesat de pe orice tip de dispozitiv și de pe orice rezoluție de ecran.
Vestea bună este că există o sumedenie de teme de WordPress responsive care sunt foarte bune și 100% gratis. Tot ce trebuie să faci e să le cauți și să le instalezi pe blogul tău.
Și mă întreb atunci: de ce insistă unii să păstreze niște teme absolut mizerabile pe bloguri cu conținut de calitate și foarte populare?
Am doar două exemple deși aș putea să dau foarte multe: Moise Guran – www.biziday.ro și Cătălin Tolontan – www.tolo.ro
De fiecare dată când intru pe aceste două site-uri / blog-uri mă enervez groaznic. Arată ca dracu și merg asemenea. Sunt de acord că în primul rând conținutul e de bază, dar totuși… ce te reține să umbli un pic și la aspect?
Comentarii recente