Evident, știrea săptămânii este avertismentul Organizației Mondiale pentru Sănătate (OMS) cum că în urma unor studii recente s-a descoperit, sau mai bine zis a devenit oficial ceea ce se bănuia de mult: carnea procesată e cancerigenă.
De fapt lucrurile stau în felul următor. IARC – agenția mondială pentru cercetare în cancer – parte a OMS, se ocupă printre altele cu clasificarea diverselor substanțe suspecte a avea legătură cu temuta maladie. Sunt folosite cinci categorii de clasificare în funcție de soliditatea dovezilor cum că acestea ar fi cancerigene: Grupa 1, Grupa 2A, Grupa 2B, Grupa 3 și Grupa 4.
Dacă până ieri, în grupa 1 – substanțe cancerigene – se aflau doar substanțele inhalate în urma fumatului, expunerea excesivă la radiații solare, consumul de alcool, în aceasta grupă a fost inclusă și carnea procesată.
Ce trebuie reținut însă, este faptul că nu se știe foarte clar dacă o substanță dintr-o grupă „inferioară” este mai puțin cancerigenă sau nu, ci faptul că nu există – încă – suficiente dovezi în acest sens.
De exemplu și carnea roșie a fost inclusă în grupa 2A – posibil cancerigenă – pentru că deși nu există suficiente dovezi că ar cauza cancer la oameni, există totuși studii făcute pe animale care demonstrează caracterul cancerigen al substanțelor pe care le conține.
Mai jos aveți o listă completă cu aceste grupe și substanțele incluse:
Până și cafeaua sau chiar și ceaiul sunt „suspecte”. Btw, nu existau studii că ceaiul verde (și cafeaua) conține antioxidanți care previn cancerul? Așa că… ce rămâne de făcut?
După mine, cuvântul cheie rămâne ca și până acum: moderația. E clar că, mai devreme sau mai târziu, o să ai probleme dacă bagi 2 l de Cola în fiecare zi. La fel și cu carnea, la fel și cu orice altceva.
Până la urmă există studii care au demonstrat că unul din factorii care duc la apariția cancerului este… ghinionul! Da, ai citit bine. N-ai auzit niciodată: „Vai săracul, n-a fumat, n-a băut, a mâncat sănătos… și uite, a murit de cancer”? Sunt sigur că da.
Comentarii recente