Am fost (din nou) la Varna și mi-a plăcut!

Fără să îmi propun neapărat acest lucru, devine o tradiție ca de 1 iunie să mergem în Bulgaria, la mare. După experiența foarte plăcută de anul trecut din Albena, ne-am hotărât să mergem și anul acesta și – de ce nu – să facem din asta o tradiție anuală: sunt doar 3-4 zile libere, Bulgaria e aproape și până acum vremea a fost excelentă, la fel ca și apa mării.

Țin să încep cu o precizare pentru toți cei care (încă) ridică sprânceana cu superioritate ori de câte ori aud de vecinii noștri de la sud de Dunăre: bulgarii nu sunt mai răi decât românii, grecii, turcii sau alții pe la care ne petrecem în general vacanțele, nu au cefele mai late, nu fură mașini mai mult decât fură alții iar polițiștii bulgari nu stau la pândă și opresc toți românii ca să le ceară șpagă. Dimpotrivă: sunt poate o idee mai politicoși decât recepționerii și chelnerii de pe litoralul românesc, au ceva mai multe autostrăzi iar atunci când e doar un drum național, acesta ocolește satele astfel încât poți merge cu o viteză decentă zeci de kilometri având benzi desenate inteligent pentru depășiri fără riscuri.

După cum spuneam, anul trecut am petrecut un weekend prelungit la Albena și experiența excelentă din 2017 ne-a făcut să ne dorim să revenim N-am scris nimic pe blog despre ce am făcut atunci, dar pe scurt am ales un hotel care acceptă animale de companie pentru că am luat-o și pe Mia cu noi și da, spre deosebire de litoralul românesc, în Bulgaria aproape toate hotelurile de la mare te primesc cu blănoși. Am vizitat Balchik și Varna, pentru acesta din urmă simțind o chimie care ne-a făcut să decidem ca anul următor să mergem acolo!

Dacă anul trecut am mers pe la Vama Veche, acum am decis să alegem varianta mai rapidă și am mers prin vama Giurgiu-Ruse. Timpul de așteptare a fost acceptabil, cred că am făcut maxim 20 de minute de la intrarea pe pod până după controlul de la frontiera bulgară. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să cumpărați vigneta dar să nu vă opriți la primele ghișee, cele imediat de după vamă pentru că mai sunt și altele în sensul giratoriu imediat următor, sau la benzinării. Evident, dacă nu e coadă puteți cumpăra vigneta de oriunde! Puteți plăti în leva, euro sau lei românești.

Drumul spre Varna continuă pe o șosea națională foarte bună care pe mine m-a impresionat plăcut prin logica și inteligența cu care au trasat benzile: pentru că nu e suficient loc de patru benzi, dar destul pentru trei, marcajul merge alternativ pe 1 cu 2, 2 cu 1 astfel încât nu e nevoie să depășești, știind că în maxim 2-3 kilometri drumul va avea din nou două benzi, pentru ca apoi să se îngusteze și să facă loc de 2 benzi pentru cei din sens opus. Smart and simple! Șoseaua ocolește aproape toate localitățile pe lângă care trece astfel încât poți merge liniștit și constant, fără să fie nevoie să depășești (prea mult) limita de viteză. Poliție am văzut doar o dată și nu cred că aveau radar. Până la Varna vei merge cam 70 de km și pe autostradă, acolo fiind și singura benzinărie decentă – un OMV – care are și un bancomat de unde poți scoate leva. Pentru că am cont la ING și comision zero oriunde în lume, nu folosesc serviciile de exchange, scot direct din bancomat, cursul de schmb fiind decent. În aproximativ 6 ore și jumătate am ajuns de la Brașov la Varna, cu tot cu pauzele de cafea și timpul de control documente.

Varna South Bay Beach Residence

Piscina complexului Varna South Bay Residence

Piscina complexului Varna South Bay Residence

Anul trecut am avut servicii all-inclusive la Albena și am constatat, ceea ce bănuiam deja, că acest tip de servicii nu ni se potrivește deloc. Acum am ales să ne cazăm la Varna South Bay Beach Residence – un complex de apartamente aflat la periferia Varnei, într-o zonă extrem de liniștită și oarecum sălbatică. Complexul este imens și impresionant prin calitatea construcției și a amenajărilor deși nu este încă 100% terminat. Sunt practic vreo 12 intrări (un fel de scări la bloc) fiecare având câteva zeci de apartamente mobilate și utilate complet, totul fiind nou!

Apartamentul nostru era format din dormitor și living, living-ul incluzând și bucătăria dotată cu frigider, cuptor, plită, cuptor cu microunde, prăjitor de pâine, filtru de cafea, veselă, etc. Fiecare apartament are WiFi cu router wireless propriu și TV cu canale HD, masă de călcat și fier, uscător de păr, practic poți să locuiești lejer acolo fără să-ți lipsească nimic. Noi am fost norocoși și am primit un apartament care avea vedere atât la piscina din interiorul complexului – la dormitor – cât și vedere la mare din living, cu două terase, cea de la living fiind imensă. Deși însă se construiește masiv în zonă, pot să spun că a fost destul de liniște iar traficul este moderat  spre deloc. Distanța până la mare este de câțiva zeci de metri, practic traversezi o străduță și ai ajuns la nisip.

Vedere din balcon - Varna South Bay Residence

Vedere din balcon – Varna South Bay Residence

Singurul dezavantaj pe care noi l-am simțit a fost lipsa micului dejun și de fapt lipsa oricărei posibilități de a avea mic dejun în incinta complexului. Nici în jurul hotelului nu există magazine de unde să poți cumpăra ceva așa că e bine ca înainte să ajungi să treci pe la un supermarket și să-ți iei cele necesare.

Asparuhovo Beach

Plaja de lângă Varna South Bay Beach Residence se numește „Asparuhovo” (Плаж Аспарухово) și este o plajă la care vin în general doar localnici, ceea ce nouă ne-a plăcut foarte mult. În sudul plajei se află o mică comunitate de pescari așa că dacă ai chef de gătit scoici sau pește proaspăt, trebuie doar să mergi să cumperi direct de la ei!

Comunitate de pescari de langa Asparuhovo, Varna

Comunitate de pescari de langa Asparuhovo, Varna

Noi am ajuns aici la început de sezon turistic așa că am găsit plaja așa cum ne place mai mult: destul de goală și nu foarte amenajată. Nisipul era fin dar nu cernut, bucățele de lemn, crenguțe, scoici sau alte elemente naturale fiind prezente și accentuând senzația de sălbăticie și naturalețe. Existau două zone cu șezlonguri și umbrele dar oamenii – aproape toți localnici – veneau cu umbreluțele proprii și prosoape și se așezau admirând marea sau citind. Singurul moment care ne-a adus aminte de o plajă din România a fost sâmbătă seara când inaugurarea unei terase de tip beach-bar printr-un party gen „Mamaia” a cam stricat „feng shui”-ul…

Asparuhovo Beach, Varna

Asparuhovo Beach, Varna

Intrarea în mare e lină, nu se formează valuri foarte mari, apa e curată, fără alge și noi am prins pe 1 iunie apă numai bună de scăldat!

Plaja Asparuhovo, Varna

Plaja Asparuhovo, Varna

Pe plaja Asparuhovo se află vreo trei restaurante și un beach-bar unde poți să mănânci sau să bei o bere/cafea, etc. Din documentările de pe net dinainte de plecare am văzut că cel mai bun ar fi restaurantul „Red Rock”, primul pe care-l întâlnești când ajungi pe plajă. Locul e ok, am mâncat niște scoici foarte bune, dar în afară de muzica pe gustul meu, nu iese cu nimic în evidență, fiind mai degrabă mediocru. Deși meniul este și în limba engleză, personalul are mari dificultăți în a înțelege altă limbă decât bulgărește, nu acceptă plata cu cardul și nici prețurile nu sunt cele mai mici. Overrated!

În materie de gastronomie revelația noastră a fost alta…

Midena kashta (Mussel House)

Acest restaurant aflat chiar pe plaja Asparuhovo este unul din cele mai faine restaurante la care am fost prin vacanțele noastre la mare, atât ca spațiu, ambianță cât și – bineînțeles – preparate. Total diferit de Red Rock, te face să te simți un pic stingher dacă vii direct în șlapi și costum de baie și nu ai loc pe terasa de pe plajă, pentru că în interior este chiar elegant. Seara am văzut localnici veniți să servească cina, familii și cupluri, îmbrăcați foarte bine.

Mussel House, Asparuhovo Beach, Varna

Mussel House, Asparuhovo Beach, Varna

Lasând la o parte design-ul și atmosfera, ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost mâncarea. Absolut tot ce am comandat a fost delicios și servit într-o manieră foarte elegantă. Aici am mâncat probabil cei mai gustoși creveți și o palella mai bună ca în Spania! Salivez doar când îmi aduc aminte așa că dacă aveți drum prin Varna, chiar dacă trebuie să faceți un ocol ca să ajungeți pe plaja Asparuhovo, nu ratați acest loc!

Creveti delicioși la Mussel House, Varna

Creveti delicioși la Mussel House, Varna

Orașul Varna

Din zona în care se află Varna South Bay Beach Residence și plaja Asparuhovo, accesul în centrul orașului Varna este destul de greoi pentru că trebuie traversată zona portului maritim folosind impresionantul pod Asparuhovo. Podul leagă cartierul Asparuhovo de restul orașului peste canalul dintre Marea Neagră și Lacul Varna. Podul având o lungime de 2.05 km și o înălțime de 50 m.

Portul Varna

Portul Varna

Vă recomand să lăsați mașina în parcarea cu plată de lângă port (1 leva/oră) și după ce vă plimbați un pic pe debarcader admirând ambarcațiunile de lemn cu care puteți face croaziere pe mare, să continuați plimbarea prin parcul Sea Garden. Aici se află Muzeul Naval, Acvariul și Observatorul Astronomic, noi însă nu am vizitat niciunul dintre aceste obiective turistice. Simpla plimbare prin parc este o plăcere, zona este foarte populară și înțesată cu artiști stradali și tonete de înghețată. Mergând spre intrarea în parc ajungeți la zona pietonală – Bulevardul Slivnitsa – continuând apoi în stânga pe Bulevardul Knyaz Boris I, tot zonă pietonală plină de restaurante, baruri, terase, cofetării sau magazine. Dacă vreți un suvenir din Varna, aici îl veți găsi cu siguranță.

Varna, iunie 2018

Varna, iunie 2018

Îmi place să călătoresc și să văd locuri noi de fiecare dată, fiind adeptul conceptului „viața e prea scurtă ca să merg de două ori în același loc”. Varna a fost însă una dintre excepții. Nu e o destinație pretențioasă, nu e o destinație în care să stai mai mult de 3-4 zile, dar cu siguranță e păcat să nu mergi măcar o dată la Varna. Distanța relativ scurtă până acolo, oamenii prietenoși, mâncarea bună, prețurile bune sunt doar câteva motive pentru a include această destinație pe lista ta de city-break-uri.

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 4 / 5. Număr de voturi: 5

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!