Cetatea țărănească Râșnov – de văzut!

Acum vreo două weekend-uri, fiind o vreme superbă de toamnă însorită, am hotărât că trebuie sa mergem undeva, în natură. Să nu fie nici prea departe și să fie „un loc nou”. Deși la „Cetatea ţărănească Râşnov” am mai fost acum câțiva ani, știam că multe s-au schimbat de atunci. Așa că am hotărât că merită să consider că e un „loc nou”. Nu m-am înșelat deloc!

IMG_0659Ce am găsit acum la Râșnov nu seamănă deloc cu ce văzusem la prima mea vizită. Până și drumul până la cetate mi s-a părut mai scurt, dar e clar că aici a fost vorba doar de „percepție”. Schimbările din cetate sunt însă cât se poate de reale și de „palpabile” și încep încă de lângă baza sportivă Acapulco. Aici a fost amenajată o ditamai parcarea, necesară și… plină! Nu știu dacă bariera nu funcționa în acea zi sau parcarea este gratuită tot timpul. Cert este că noi n-am plătit nimic.

Pe lângă parcare, au mai apărut ceva magazinașe cu suveniruri, un restaurant nou și un punct electronic de informare turistică, care însă nu funcționa atunci. Nu știu dacă așa e de obicei sau am nimerit noi prost. Există panouri foarte frumoase în care este prezentată schema cetății și informații în română, engleză, franceză și germană despre programul de vizitare, taxa de intrare, pagina de internet a orașului  Râșnov și alte obiective turistice din zonă.

IMG_0661Accesul până la cetate – care e pe un deal – se face fie pe jos, fie cu un trenuleț, adică un tractoraș care trage după el un vagon colorat. Evident, copiii vor fi tentați să meargă cu trenulețul și ca să faceți un compromis puteți alege să mergeți pe jos și să vă întoarceți cu trenulețul. De ce nu invers? Pentru că de jos nu se pot cumpăra bilete decât dus-întors, în schimb de sus puteți plăti doar „coborârea”. Un bilet dus-întors costă 4 lei iar unul doar întors, 2 lei. Drumul până la cetate este scurt, fără urcări prea abrupte, pavat cu piatră cubică și cu trotoar. Parapeții au fost refăcuți și au fost montate și coșuri de gunoi foarte interesante, reprezentând turnurile unui castel medieval. Mie mi-a plăcut foarte mult ideea.

Odată ce ajungi sus, găsești din nou un magazinaș cu suveniruri, apă, suc, snacks-uri și alte prostioare, plus o mică terasă dacă ai chef să stai la un suc. Tot aici întoarce și trenulețul, fiind un spațiu mai larg.

IMG_0669Intrarea în cetate se face prin poarta de sub turnul Báthory, turn care se poate vizita, însă noi am ales să nu urcăm. Chiar după intrarea în cetate se găsește un panou pe care este scris un scurt istoric al cetății și cu ajutorul căruia poți vedea dacă îți stă bine în postura de luptător roman Smile

După o mică urcare se ajunge la casa de bilete. Accesul în cetate costă 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru copii, elevi și studenți și este gratuit pentru copiii sub 3 ani. Pentru încă 10 lei puteți închiria un „audio guide” în limba română, engleză, franceză sau germană. Lângă casa de bilete se află un cort amenajat pentru cei care vor să-și testeze talentul la tir cu arcul.

IMG_0690Dacă vizitați cetatea din Rășnov, cel mai important sfat pe care pot să vi-l dau este să apelați la ghidul turistic pentru un tur complet. Chiar dacă va trebui să așteptați un pic pentru a se strânge un grup mai mare, vă spun sigur că merită așteptarea. Ghidul e un tip pe nume Gabriel, foarte vorbăreț, jovial și care își face treaba foarte bine. Deși mai fusesem cel puțin o dată în cetate, după turul cu ghid mi-am dat seama că nu știam mai nimic despre aceasta. E drept că ultima oară când am fost, am nimerit cea mai neagră perioadă pe care a trăit-o cetatea și – culmea – nu s-a întâmplat în secole trecute sub nu știu ce invazie, ci în zilele noastre, atunci când aceasta a fost „concesionată” (???) unui „investitor” italian. De altfel ghidul o să vă tot descrie ororile prin care biata fortăreață a trecut sub „stăpânirea” acestui italian.

Nu știu de ce, dar obișnuiam să fiu foarte reticent la ideea vizitării unui obiectiv turistic însoțit de ghid. Acum am trecut în „extrema cealaltă”, sunt cel care caută neapărat unul. Prima oară când am realizat cât pierd dacă merg doar să văd, fără să mi se explice ceea ce văd a fost la Vatican, când am vizitat „Catedrala Sf.Petru”. Așadar, mă repet, sfatul meu este să apelați la ghid, dacă aveți ocazia. Mai ales dacă găsiți unul pentru care nu trebuie să plătiți extra, cum e la Râșnov!

Nu o să vă descriu acum ce veți vedea în cetate, pentru asta trebuie să mergeți și să-l ascultați pe Gabriel – ghidul. Pot să vă recomand doar să includeți neapărat pe lista voastră de obiective de vizitat și „Cetatea ţărănească Râşnov”. Și dacă tot ajungeți aici, în apropiere se află și „Peștera Valea Cetății”, un alt loc în care trebuie să ajungeți neapărat.

IMG_0697Un alt sfat pe care pot să vi-l dau, dacă ajungeți în zonă, este să căutați cazare în Rașnov. Orașul beneficiază de o poziție privilegiată, de aici puteți să ajungeți foarte ușor și repede în Brașov, Poiana Brașov, Bran, Moeciu, Zărnești sau chiar Predeal. Practic sunteți poziționat „la mijloc” și prețurile la cazare sunt un pic mai mici decât în zonele din jur. Totodata, în Râșnov se întâmplă ceva frumos în fiecare weekend! „Festivalul international de Foarte Scurt Metraj”, „Festivalul Turnirul Cetăților”, „Festivalul Internațional de Film Istoric”, „Tabăra Medievală Art 2012” sunt doar câteva din evenimentele care s-au organizat anul acesta la Rosenau!

[embpicasa id=”5805037737928113809″]

 

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 4 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!