De ce lucrurile merg prost în România și viitorul nu sună bine

Din foarte multe motive… Dar (parcă) aproape toate pleacă de la o cauză comună: lipsa de educație.

manelele-ie-viata-mea

Atât timp cât în România un sfert de milion de persoane sunt analfabeteîn sensul absolut al cuvântului, adică nu știu să scrie și să citească – iar analfababetismul funcțional „afectează” aproape 40% dintre compatrioți (deși personal cred că depășește 50%), nu există nicio șansă de mai bine.

Astăzi am găsit un top al salariilor pe meserii iar pesimismul privind creșterea calității vieții în România s-a adâncit și mai mult. Atât timp cât un profesor sau un învățător câștigă sub media națională – adică mai puțin decât un șofer, agent imobiliar sau mecanic auto și foarte puțin peste un comerciant sau un pădurar – ce pretenții putem avea de la cei pe care îi pregătește? De ce s-ar irosi un om de valoare alegând sistemul de educație pentru a deveni profesor? Oricâtă pasiune și înclinație ai avea spre această meserie, mai devreme sau mai târziu vei fi nevoit să renunți.

topul-salariilor-din-romania

De ce țări precum Norvegia, Finlanda sau Suedia au un nivel de trai atât de ridicat? Pentru că au printre cele mai performante sisteme de învățământ din lume! Media europeană a salariului brut anual al unui profesor de liceu este de 4.780 de euro pe an. În Finlanda, acesta este de 49.200 de euro pe an!

Dublați salariile profesorilor și învățătorilor din România și veți vedea că întreaga societate va prospera! Nu azi, nici mâine, nici poimâine. Poate peste 10 ani, cu ceva noroc. Dar e singura șansă!

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!