Din foarte multe motive… Dar (parcă) aproape toate pleacă de la o cauză comună: lipsa de educație.
Atât timp cât în România un sfert de milion de persoane sunt analfabete – în sensul absolut al cuvântului, adică nu știu să scrie și să citească – iar analfababetismul funcțional „afectează” aproape 40% dintre compatrioți (deși personal cred că depășește 50%), nu există nicio șansă de mai bine.
Astăzi am găsit un top al salariilor pe meserii iar pesimismul privind creșterea calității vieții în România s-a adâncit și mai mult. Atât timp cât un profesor sau un învățător câștigă sub media națională – adică mai puțin decât un șofer, agent imobiliar sau mecanic auto și foarte puțin peste un comerciant sau un pădurar – ce pretenții putem avea de la cei pe care îi pregătește? De ce s-ar irosi un om de valoare alegând sistemul de educație pentru a deveni profesor? Oricâtă pasiune și înclinație ai avea spre această meserie, mai devreme sau mai târziu vei fi nevoit să renunți.
De ce țări precum Norvegia, Finlanda sau Suedia au un nivel de trai atât de ridicat? Pentru că au printre cele mai performante sisteme de învățământ din lume! Media europeană a salariului brut anual al unui profesor de liceu este de 4.780 de euro pe an. În Finlanda, acesta este de 49.200 de euro pe an!
Dublați salariile profesorilor și învățătorilor din România și veți vedea că întreaga societate va prospera! Nu azi, nici mâine, nici poimâine. Poate peste 10 ani, cu ceva noroc. Dar e singura șansă!
Educatia e cum te porti : uman sau “ca la usa cortului” ; cea de la parinti in principal
ce fac Dascalii e STUDiU ; studiezi masini avioane animale …
eu sunt sigur ca cea mai importanta cauza e TOLERANTA fata de abuzuri
de toate felurile
Educația înseamnă mai mult decât „bune maniere”.
Conform DEX:
EDUCÁȚIE, educații, s. f. Ansamblu de măsuri aplicate în mod sistematic în vederea formării și dezvoltării însușirilor intelectuale, morale sau fizice ale copiilor și ale tineretului sau, p. ext., ale oamenilor, ale societății etc.; rezultatul acestei activități pedagogice; bună creștere, comportare civilizată în societate.