Cum dresezi un câine care nu este motivat de mâncare?

În multe articole legate de dresaj ești sfătuit să îți recompensezi câinele ori de câte ori execută o comandă. Recompensa este îndeosebi o gustare… dar ce faci când ai un câine care nu este motivat de mâncare?

Înainte să te îngrijorezi prea mult, este important să realizezi un lucru: în primul rând, nu toți câinii sunt motivați de recompense care constau în mâncare și în al doilea rând, și acești câini pot fi dresați fără să apelezi la nicio formă de cruzime sau corecții dure.

Sfatul numărul 1: Găsește propria recompensă pentru câinele tău

Deși se vorbește des despre mâncare ca o formă principală de recompensare a câinilor, aceasta nu este singura. Mulți oameni care nu câini motivați de mâncare vor folosi alte metode de recompensare. Acestea ar putea fi o scărpinare pe burtică, o aruncare a mingei, sau o molfăire scurtă a jucăriei preferate. Punctul principal este să vezi ce îl face fericit pe câinele tău. Dacă este urmărirea unei mingi, atunci este perfect ok să-i arunci mingea ca recompensă.

Atunci când lucrezi cu o recompensă alta decât mâncarea, este important să-ți determini câinele să execute de câteva ori comanda înainte de a lua o pauză de 1-2 minute pentru recompensare. O să dureze un pic mai mult dresajul folosind această metodă, însă câinele va învăța până la urmă că atunci când muncește primește și răsplata.

Sfatul numărul 2: Folosește lauda ca și recompensă

Deși se recomandă folosirea de recompense, scopul final este să-ți determini câinele să răspundă doar la laude. Pe acest lucru trebuie să te concentrezi atunci când îți dresezi câinele: folosirea vocii și atingerile prin care să-i arăți câinelui că a făcut o treabă bună. Deși va fi dificil la început în cele din urmă câinele se va mulțumi doar cu lauda și va începe rapid să execute comenzile pe care i le dai.

Sfatul numărul 3: Folosește lesa și zgarda

Orice câine care nu este motivat de mâncare va trebui dresat doar folosind lesa și zgarda și manipularea fizică. Aceasta înseamnă că animalul trebuie să poarte permanent zgarda sau hamul iar stăpânul trebuie să țină lesa tot timpul.

Când câinele învață comenzi, cum ar fi de exemplu „Șezi”, după ce rostești comanda, trebuie să-i arăți câinelui ce trebuie să facă împingând-i ușor bazinul pentru a se așeza, în timp ce ridici lesa. Imediat ce câinele se așează, laudă-l. În cele din urmă câinele va înțelege.

Toate comenzile pot fi învățate prin manipulare. „Jos” va fi învățat prin împingerea ușoară a umerilor și tragerea picioarelor din față până când se așează, „Vino” prin tragerea ușoară a câinelui către tine, „Stai” prin împingerea ușoară în jos a bazinului, etc. Câinele nu trebuie momit să se așeze într-o anumită poziție atunci când este dresat.

Este important să rămâi vesel și pozitiv pe toată durata dresajului. Nu răni câinele pentru a-l obliga să execute o comandă pentru că aceasta nu va face decât să evite să te asculte.

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 1 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!