Obișnuirea cățelușului cu lesa

Chiar dacă ești proaspăt stăpân de câine, sunt sigur că ai văzut destui cățeluși care se smucesc, trag, mușcă și se tăvălesc atunci când sunt puși în lesă. Este destul de comun și aproape toți tinerii căței fac asta la început.

Să sperăm că trebuie să-ți înveți câinele cu lesa încă de când e foarte mic, până la vârsta de 12 săptămâni. Obișnuirea câinelui cu lesa de la o vărstă fragedă nu doar va evita problemele de mai târziu dar îl va ajuta să-și învețe limitele și așteptările pe care tu le ai.

Prezentarea lesei

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-i prezinți cățelușului lesa. Lasă-l să o miroasă și să o exploreze. Este important să faci asta după ce s-a obișnuit deja cu zgarda. Ține minte să-l corectezi dacă roade lesa. Niciun moment nu trebuie lăsat să muște lesa pentru că acest lucru va cauza probleme mai târziu.

Atunci când îi prezinți lesa, laudă-l într-o manieră calmă. Poți de asemenea să-i dai mici gustări pentru ca de la început să o asocieze cu ceva pozitiv.

Atașează-i lesa pentru perioade scurte de timp

După ce cățelușul nu se va mai teme de lesă, străduiește-te să i-o atașezi de zgardă. Fă-o când ești într-un spațiu închis și când poți să supraveghezi tot timpul cățelușul. Nu ține lesa, atașeaz-o și pur și simplu lasă-l să o tragă după el. Urmărește-l și fii sigur că nu se agață în ceva.

Prima oară când îi pui lesa, las-o doar pentru câteva minute. Laudă-l tot timpul și fă din asta o experiență pozitivă. Pe măsură ce devine mai obișnuit cu ea, lasă-i-o atașată perioade mai lungi de timp. De fiecare dată laudă-l și vorbește-i pe un ton vesel.

Gradual, aplică tensiune pe lesă

Acum că s-a obișnuit cu lesa, poți începe să opui un pic de rezistență pe lesă. Începe prin a ridica capătul lesei pentru câteva minute astfel încât să simtă un pic de tensiune. Nu-l ghida cu lesa în această perioadă și nu încerca să tragi de ea. Dacă pleacă de lângă tine, lasă pur și simplu lesa pentru a nu se panica.

Începe să mergi cu lesa

După ce devine mai obișnuit cu tensiunea din lesă, poți începe să te plimbi cu cățelușul. La început mergi unde te duce el. Dacă se așează și se odihnește, fă același lucru. Dacă plecă de lângă tine, urmează-l. Nu-l lăsa însă să te tragă după el pentru că acest lucru formează un obicei prost.

Ghidează-l folosind lesa

Începe să-l ghidezi atunci când merge cu lesa atașată. Acum va începe să intre un pic în panică. Nu smuci și nu trage câinele în direcția în care vrei să meargă, încearcă să-l ademenești să se miște în direcția în care vrei. Ține o recompensă la nivelul său și momește-l să meargă în direcția dorită. Laudă-l când merge.

Exersează plimbatul cu lesa în fiecare zi până când pentru cățeluș va fi o experiență plăcută. Deși este tentant să-l scoți la plimbare prin cartier imediat ce începe să meargă în lesă, exersează mai întâi în curte sau în casă până ce se va simți complet confortabil.

Obișnuirea cățelului cu lesa cere un pic de timp dar cu răbdare și o mulțime de laude, cățelușul tău nu doar va învăța să te urmeze dar chiar își va dori acest lucru.

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 4.4 / 5. Număr de voturi: 8

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!