Controlarea lesei în timpul plimbării câinelui

Învățarea unui câine să meargă în lesă este de multe ori floare la ureche. Totuși, învățarea câinelui să meargă corect în lesă poate fi destul de dificil. Dacă nu se va întâmpla asta, câinele va face tot ce dorește atunci când se află în lesă și stăpânul său va avea puțin control asupra acestuia.

Controlarea lesei este cheia prin care se combat majoritatea problemelor cu care se confruntă posesorii de câini. Pentru a avea control asupra lesei trebuie să urmezi următoarele sfaturi:

Sfatul 1 – Întotdeauna  începe și termină plimbarea cu lesa într-o manieră calmă

Începe întotdeauna să mergi cu câinele tău în lesă într-o manieră calmă. Nu face din lesă ceva excitant pentru câine și asigură-te că este calm atunci când îi pui lesa. Nu permite niciodată câinelui să sară sau să se agite prin jur atunci când îl pregătești pentru lesă. Fă-l să stea și să aștepte. Dacă nu stă, corectează-l și pune-l din nou să stea. Nu pleca la plimbare până nu stă într-o maineră calmă.

Același lucru trebuie să se întâmple și atunci când vă întoarceți acasă. Câinele trebuie să stea calm înainte să-i scoți lesa și trebuie să nu i-o dai jos până nu se conformează.

Sfatul 2 – Anunță-l întotdeauna când este timpul să ieșiți

O greșeală pe care posesorii de câini o fac este să lase câinele să se învârtă în cerc sau să se smucească spre ușă imediat ce i s-a atașat lesa. Aceasta este o greșeală uriașă și nu-ți oferă niciun fel de control asupra lesei. Trebuie să faci câinele să se așeze și să nu se ridice până când nu ești pregătit de plecare. Dacă încearcă să se ridice, corectează-l imediat și fă-l să se așeze din nou. Repetă până te ascultă.

Sfatul 3 – Fii întotdeauna primul care iese și intră pe ușă

Fii primul care merge la ușă înainte de a pleca și nu-i permite câinelui să te conducă acolo. Acest lucru îl învață că este responsabil de durata plimbării și că pierde timp din aceasta dacă pleacă înaintea ta.

Pentru a-l împiedica să iasă pe ușă, fă-l să stea în timp ce tu deschizi ușa și ieși afară. Dacă se ridică, corectează-l și pune-l din nou să șadă. Dacă nu este destul loc pentru a ieși în timp ce el se află în șezut, poziționează-ți piciorul pentru a-i bloca ieșirea. La întoarcere, asigură-te de asemenea că tu ești primul care intră în casă.

Sfatul 4 – Folosește o lesă scurtă pentru un control mai bun

Nu folosi niciodată o lesă lungă sau o lesă retractabilă atunci când îți plimbi Bichonul Frise. O lesă scurtă te va ajuta să nu  lași câinele să meargă în fața ta și îți permite să-i comunici mai eficient intențiile și comenzile tale.

Sfatul 5 – Alternează plimbarea pe lângă tine cu explorarea împrejurimilor

Câinii iubesc să se plimbe și în timp ce noi preferăm să meargă pe lângă noi tot timpul, este important să-i și lăsăm să exploreze lumea din jur. Atunci când îl plimbo cu lesa, ține-ți Bichonul Frise la stânga și ușor în spatele tău. Nu-i permite să te tragă în față și corectează-l dacă face asta.

După ce învață să meargă într-o manieră controlată un timp, poți să-i dai un semn că e ok să înceapă să adulmece prin jur. Amintește-ți să revii la o plimbare controlată pentru ca el să stea tot timpul cu un ochi spre tine în timp ce explorează și să fie conștient că și în acele momente tu ești cel care deține controlul.

Atunci când ai controlul asupra lesei este important să-ți amintești că limbajul trupului va decide cine este la comandă. Dacă vei permite în mod constant câinelui să te tragă după el sau dacă pari ezitant în timpul plimbării câinele va începe să preia controlul și tu te vei confrunta cu toate obiceiurile proaste pe care le va dobândi.

Ți-a folosit acest articol?

Click pe o stea pentru a vota!

Evaluarea medie 4 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum. Fii primul care votează!